Rectorul Universităţii din Debrecen a devenit Doctor Honoris Causa al UVVG Arad

fabian_istvan.jpgRectorul Universităţii din Debrecen (Ungaria), prof. dr. Fabian Istvan, a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad, eveniment desfăşurat în cadrul celui de-al IV-lea Congres Internaţional de Biologie Celulară care se desfăşoară la Satu Mare.

Rectorul UVVG Arad, prof. univ.dr. Coralia Adina Cotoraci a afirmat că s-a decis acordarea acestui important titlu apreciindu-se cercetările chimice efectuate de către profesorul maghiar.

“În urma unei laborioase analize a activităţii unor personalităţi proeminente ale vieţii ştiinţifice moderne, apreciind cercetările de chimie anorganică şi analitică, de chimie fizică şi de biotehnologie, ale profesorului Fabian Istvan, în cadrul unor prestigioase echipe cu componenţă naţională şi internaţională, Senatul universităţii noastre a hotărât să decerneze înaltul titlu de Doctor Honoris Causa domnului Fabian Istvan, pentru contribuţiile sale de excepţie la cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicată, inter şi transdisciplinară, la dezvoltarea învăţământului academic din Ungaria, de care beneficiază, pe baza schimbului contemporan de valori, şi cercetătorii din universitatea noastră”, a spus rectorul UVVG Arad.

Preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a precizat că activitatea prof. Fabian Istvan a fost apreciată cu calificativul magna cum laude.

“Înseamnă foarte mult pentru mine acest premiu fiindcă este aprecierea unei universităţi străine (…) Colaborarea cu UVVG este foarte fructuoasă, prin proiecte europene avem o colaborare în domeniul biochimiei, tocmai acum am analizat stadiul de colaborare, cel puţin în patru domenii ale biochimiei”, a spus prof. dr Fabian Istvan.

Prof. dr Fabian Istvan lucrează în prezent la prepararea aerogelurilor, care au aplicaţii vaste în cataliză şi în aplicaţii biomedicale. El colaborează cu specialişti din Croaţia, Polonia, Serbia, Germania, Statele Unite ale Americii sau Japonia.

În vârstă de 56 de ani, prof. dr. Fabian Istvan este, din 2010, rector al Universităţii din Debrecen. De-a lungul timpului a obţinut mai multe premii şi distincţii printre care şi titlul de Doctor Honoris Causa al Şcolii de Studii Profesionale şi Cercetare din New Delhi (India) în 2011. AGERPRES