Importanţa respectării standardelor internaţionale în educaţia şi cercetarea din România

Ca urmare a numeroaselor semnalări de cazuri de plagiat din învăţământul românesc, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) declară:

1. Condamnăm plagiatul în toate formele sale. Considerăm că diplomele şi titlurile universitare se pot obţine numai pe meritele candidaţilor şi în urma unor contribuţii originale în cercetare.

De asemenea, carierele academice se pot construi numai pe baza publicării unor lucrări care aparţin în totalitate autorilor, cu menţionarea adecvată a surselor citate. Plagiatul este un furt intelectual şi, ca orice formă de furt, trebuie sancţionat într-o societate civilizată.

2. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de numărul ridicat de sesizări referitoare la lucrări plagiate. Îngrijorarea este amplificată în cazul persoanelor publice acuzate de plagiat, persoane care ar trebui să fie modele de integritate pentru societatea românească. Cazurile semnalate sunt dăunătoare imaginii învăţământului şi cercetării româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare. Subliniem faptul că o percepţie negativă în străinătate asupra calităţii învăţământului românesc afectează în mod direct membrii LSRS şi comunitatea studenţilor români din străinătate în ansamblul ei.

3. Solicităm instituţiilor abilitate să efectueze o analiza corectă şi imparţială a tuturor lucrărilor suspecte de plagiat. Este imperativ ca această analiză să fie făcută indiferent de apartenenţele politice a persoanei care este acuzată de plagiat. Avem datoria de a le dovedi tuturor celor care, în urma recentelor acuzaţii de plagiat, pun sub semnul întrebării calitatea învăţământului din ţară, că impostura în cercetare nu este tolerată în şcoala românească, oricine ar fi persoana care a plagiat.

4. Cerem respectarea standardelor internaţionale referitoare la redactarea lucrărilor de cercetare. Solicitarea noastră vizează atât comisiile desemnate să analizeze cazurile de plagiat semnalate cât şi cercetătorii care îşi redactează acum lucrările. Cercetarea românească va avansa numai prin contribuţii originale, scrise în conformitate cu normele internaţionale.

5. Semnalăm necesitatea implementării unei strategii naţionale în mediul academic românesc care să introducă obligativitatea validării autenticităţii tuturor lucrărilor ştiinţifice. Această validare se poate face prin folosirea de soft-uri avansate, la standarde occidentale, de analiză şi identificare a plagiatelor.

Pe lângă apelul la respectarea standardelor academice şi în contextul evenimentelor curente, Liga Studenţilor Români din Străinătate face un apel ferm către întreaga clasă politică din România la responsabilitate, predictibilitate şi respectarea principiilor statului de drept. O adevărată democraţie are la bază principiul separării puterilor în stat. Stabilitatea ţării şi credibilitatea ei pe plan internaţional depinde de independenţa şi respectul acordat instituţiilor democratice, respect care trebuie să vina din partea tuturor factorilor de decizie, indiferent de apartenenţa politică. Liga Studenţilor Români din Străinătate cere tuturor organizaţiilor de studenţi şi tineret precum şi întregii societăţi civile să ia poziţii ferme pentru sancţionarea acelor acţiuni — indiferent de orientarea politică a iniţiatorilor lor — care subminează procesul de consolidare a unei democraţii mature şi stabile în România.