Liceele sălăjene cu promovabilitate zero ar putea fi transformate în şcoli gimnaziale

bancea_gheorghe.jpgCele patru unităţi liceale sălăjene care au înregistrat promovabilitate zero în această sesiune a examenului de Bacalaureat ar putea fi transformate în şcoli gimnaziale, potrivit şefului inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea.

“Avem patru unităţi de învăţământ, toate din mediul rural, în care niciunul dintre candidaţi nu a fostui declarat admis la examenul de bacalaureat. Este vorba de Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, Grupul Şcolar Sâg şi Grupul Şcolar Surduc, care au înregistrat promovabilitate zero în această sesiune. Având în vedere rezultatele slabe, există probabilitatea ca acestea să fie transformate în şcoli gimnaziale. Se va analiza, comparativ cu anii trecuţi, situaţia fiecărui liceu unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost redusă. Vom vedea ce este de făcut în funcţiile de măsurile impuse de minister”, a declarat Gheorghe Bancea marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În contextul rezultatelor slabe de la bacalaureat, Gheorghe Bancea a precizat că dezinteresul elevilor pentru şcoală este una din cauzele care a condus la o promovabilitate scăzută la examenul de bacalaureat, alături de desfiinţarea şcolile de artă şi meserii.

“Nu se poate spune că examenul de bacalaureat a fost unul foarte greu. Avem două medii de 10, sute de medii peste 8,00 obţinute de candidaţi care au avut aceleaşi subiecte de examen precum colegii lor care nu au promovat. Aceasta demostrează că se poate. Unii pot promova, iar alţii nu, pentru că nu învaţă suficient. (…) Toţi absolvenţii de gimnaziu trebuie înscrişi la liceu, iar lipsa şcolilor de artă şi meserii îi plasează în unităţi în care nu fac faţă. Ajung la examenul de bacalaureat şi se înregistrează astfel de rezultate”, a afirmat sursa menţionată anterior.

Promovabilitatea înregistrată la nivelul judeţului în această sesiune de bacalaureat, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 42,51%. Astfel, dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Dintre candidaţii prezenţi la examinare, doar 1.018 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.
În funcţie de forma de învăţământ, dintre cei 2.163 de absolvenţi de liceu înscrişi la zi, au promovat Bacalaureatul 1.016 candidaţi. La seral, doar un candidat dintre cei 112 candidaţi examinaţi a fost declarat admis. Tot un singur candidat dintre cei 117 absolvenţi ai cursurilor liceale la frecvenţă redusă care au susţinut examenul a promovat bacalaureat. AGERPRES