Bistriţa-Năsăud: directorii şcolilor cu rată de promovare de sub 50% la evaluarea naţională au fost chemaţi la raport

Directorii celor peste 20 de şcoli generale din judeţul Bistriţa-Năsăud, care au avut rata de promovare de sub 50% la evaluarea naţională, au fost chemaţi luni la raport la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a li se cere o analiză serioasă a cauzelor care au dus la aceste rezultate.
Inspectoratul şcolar general adjunct Mihai Mureşan le-a spus directorilor că situaţia este una “inacceptabilă” şi că de rezultatele absolvenţilor de clasa a opta depind şi rezultatele la Bacalaureat.

“Urmează să facem o analiză la nivelul IŞJ pe aceste situaţii şi, evident, să luăm noi măsuri la nivelul inspectoratului în perspectiva anului şcolar următor, pentru că situaţia o considerăm ca fiind inacceptabilă şi nu mai putem merge în continuare pe aceste situaţii. Dacă la învăţământul liceal directorii grupurilor şcolare sau liceelor pot să invoce faptul că le sunt ocupate clasele cu elevi care la evaluarea naţională iau medii sub 5 şi după aceea, peste patru ani, sunt puşi în faţa unor examene de Bacalaureat care le sunt total inadecvate gradului lor de pregătire cu care au intrat în liceu, în cazul şcolilor de gimnaziu vorbim de un parcurs al elevilor în clasele 5-8. Or, lucrul acesta n-avem unde să-l împingem mai în spate, nu putem să dăm vina pe învăţătoare, nu putem găsi alte cauze”, a spus Mureşan.

Directorii şcolilor cu rezultate slabe la evaluarea naţională vor trebui să se întâlnească cu profesorii de limba şi literatura română şi matematică din unităţile pe care le coordonează şi să identifice cauzele care au dus la obţinerea unor rezultate slabe şi să propună o serie de măsuri pentru anul şcolar 2012-2013.

Mai mult, aceste unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural, vor intra sub o monitorizare atentă a IŞJ Bistriţa-Năsăud, care va efectua mai multe inspecţii şcolare pentru a vedea modul în care cadrele didactice se achită de sarcinile ce le revin.

Unul dintre directorii prezenţi la şedinţa de luni, de la Şcoala generală nr.2 din Bistriţa, a propus ca elevilor care obţin note sub 5 la evaluarea naţională să nu le mai fie permis să se înscrie la liceu, astfel încât să se evite rezultatele slabe la examenul de Bacalaureat.

La evaluarea naţională din luna iunie au participat peste 2.900 de elevi de clasa a opta din judeţul Bistriţa-Năsăud, rata de promovare fiind de 62%, peste media naţională. Dintre aceşti elevi, aproximativ 300 nu s-au înscris în prima etapă de repartizare computerizată la liceu. AGERPRES