UVVG a propus amendamente la noua lege a Sănătăţii

mos liana.jpgO delegaţie a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” condusă de prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, şi prodecan, conf. univ. dr. Teodora Olariu, director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a participat, zilele trecute, la Oradea, la o dezbatere publică privind noua lege a Sănătăţii organizată de Ministerul Sănătăţii.

La lucrări au fost prezenţi manageri de spitale publice şi private, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, medici, reprezentanţi ai Ordinului Asistenţilor, reprezentanţi ai Caselor de asigurări de sănătate, reprezentanţi ai Colegiului medicilor din Arad, Bihor şi Sălaj.

În cadrul dezbaterii, conf. univ. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut o prezentare sintetică a modificărilor pe care noua lege a sănătăţii le va aduce în sistemul de sănătate românesc. Au fost formulate întrebări şi propuneri importante în sistemul sanitar, în domeniile de interes precum asistenţa medicală primară, asigurarea calităţii serviciilor de sănătate, modul de organizare a spitalelor şi asigurările de sănătate.

Reprezentanţii Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, au avut mai multe intervenţii cu amendamente de interes pentru desfăşurarea activităţii de învăţământ, cercetare ştiinţifică – medicală şi de educaţie continuă în spitalele clinice şi spitalele universitare.

Propunerile concrete formulate de doamna decan prof. univ. dr. Liana Moş s-au referit la corelarea Legii Sănătăţii cu Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, prin introducerea unui capitol destinat învăţământului medico-farmaceutic.

Prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, din cadrul UVVG, ne-a declarat: “Am fost asiguraţi că a fost constituită o comisie interministerială între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a clarifica acest aspect important. Delegaţia UVVG a solicitat precizări cu privire la modul în care Universităţile pot prelua managementul unor spitale clinice prin asigurarea de fonduri suplimentare şi pentru integrarea activităţii de asistenţă medicală cu cea de învăţământ clinic. Răspunsul a venit din partea secretarului de stat conf. univ. dr. Florian Bodog, care a precizat că, este un concept nou, modelul fiind preluat din Franţa, prin care spitalele universitare aflate în subordinea autorităţilor locale sunt finanţate din bugetele locale, dar managementul este asigurat de către o universitate de învăţământ medico farmaceutic acreditată. Desigur că, acest concept va fi reglementat cu exactitate prin ordin comun al celor două Ministere”.

Prof. univ. dr. Liana Moş a solicitat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi reglementarea rezidenţiatului: “În baza autonomiei Universitare, Spitalele Clinice şi Universitare să gestioneze scoaterea de posturi de rezidenţiat pe post pentru cadrele didactice, în profilul disciplinei la specializările deficitare, precum şi posibilitatea de integrare, sau titularizare a rezidenţilor din anii terminali, astfel încât să fie acoperit deficitul de personal din ce în ce mai pregnant în sistemul sanitar românesc”.