Academia Română îl va sărbători săptămâna viitoare pe acad. Marius Sala, la 80 de ani

academia_romana.jpgAcademia Română îl va sărbători săptămâna viitoare pe acad. Marius Sala, vicepreşedinte al prestigiosului for de cultură, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, a anunţat joi preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, într-o conferinţă de presă.

Apreciatul lingvist îşi va lansa joi, 6 septembrie, la Casa Oamenilor de Ştiinţă, un volum omagial consacrat împlinirii a 80 de ani iar vineri, 7 septembrie, de la ora 10,00, în aula Academiei Române este programată o sesiune omagială dedicată academicianului.
La sesiune vor rosti cuvinte omagiale, printre alţii, preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, acad. Eugen Simion şi acad. Dan Berindei.

“Nu privesc înapoi cu mânie pentru ce am făcut. Sunt mulţumit. Sigur că sunt şi lucruri pe aş fi vrut să le fac şi nu le-am făcut, dar sper că mai am câţiva ani înainte ca să le fac. Printre altele, vreau să scriu o carte despre cum mor limbile”, a declarat, pentru AGERPRES, Marius Sala.

Născut la 8 septembrie 1932 la Vaşcău, judeţul Bihor, lingvistul Marius Sala a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
Este cercetător (din 1955) şi director al Institutului de Lingvistică ‘Iorgu Iordan’ din Bucureşti al Academiei Române (din 1994) şi preşedintele Comisiei pentru cultivarea limbii române a Academiei Române iar din 1990 îndeplineşte şi funcţia de director al biroului din România al Uniunii Latine.

A fost director al Pavilionului României la Expo ’92 de la Sevilla şi comisar general al Pavilionului României la Expo ’98 de la Lisabona.

A ţinut seminarii şi cursuri la Universitatea din Bucureşti, dar şi ca profesor invitat la universităţi din străinătate, a participat la multe conferinţe şi a scris peste 400 de lucrări în domeniile lingvisticii romanice, hispanicii, istoriei limbii române, lingvisticii generale, dialectologiei române, onomasticii etc. (‘Istoria limbii române’, ‘Enciclopedia limbilor romanice’, ‘Limbile lumii. Mică enciclopedie’ ş.a.).

Este membru în comitetele de redacţie ale unor prestigioase reviste în domeniu şi membru în Comitetul Internaţional al Atlasului lingvistic mediteranean, în Comitetul internaţional de ştiinţe onomastice, în conducerea Asociaţiei internaţionale a hispaniştilor, în biroul Societăţii de lingvistică română, în Societatea internaţională de filologie şi lingvistică din America Latină, în Consiliul Superior al hispanismului, în Comitetul internaţional permanent al lingviştilor.

Din 2006 îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române. AGERPRES