Inspectoratele şcolare vor prezenta MECTS un raport despre bacalaureat la sfârşitul lunii

bacalaureat10.jpgInspectoratele şcolare vor prezenta MECTS la sfârşitul lunii septembrie un raport şi un plan de măsuri referitoare la examenul de bacalaureat şi rezultatele slabe de la acesta, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Comisia de învăţământ a Senatului.

“Am cerut tuturor inspectoratelor să analizeze fiecare şcoală (n.r. – liceu) pe rezultate. Trebuie să particularizăm aceste măsuri pe şcoală. La sfârşitul acestei luni vom avea câte un raport de la fiecare inspectorat şi setul de măsuri. Această finanţare într-un regim de austeritate se reflectă în aceste rezultate”, a susţinut demnitarul.

Andronescu a declarat că liceele tehnologice ar trebui “regândite”, întrucât procentajul absolvenţilor care au promovat bacalaureatul este mic, în medie de 25% şi cel mult 30%.

“Analiza rezultatelor din acest an m-a uluit. Elevii liceelor tehnologice promovează bacalaureatul în medie 25%, dar nu trec de 30%. Avem o mare problemă în liceele tehnologice. Ar trebui regândite liceele tehnologice, astfel încât să se raporteze la piaţa muncii”, a spus ministrul.

În opinia sa, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului educaţional o reprezintă accesul inegal la educaţie al copiilor din mediul rural.

“Avem o problemă uriaşă în şcolile din mediul rural. Foarte multe şcoli din mediul rural au elevi care merg câţiva kilometri pe zi şi nu dau randament”, a afirmat Ecaterina Andronescu. AGERPRES