Ecaterina Andronescu: “Bacalaureatul profesional va fi un examen “la fel de serios” ca şi bacalaureatul naţional”

andronescu_ecaterina3_mare.jpgBacalaureatul profesional, promovat printr-un proiect de lege care va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului, va fi un examen desfăşurat în condiţii la fel de stricte ca şi bacalaureatul naţional, a afirmat, joi, la Piteşti, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

“Din punct de vedere al supravegherii, nu vom coborî ştacheta. Vrem să fie un examen la fel de serios ca şi bacalaureatul naţional”, a declarat ministrul.

În opinia sa, noul tip de bacalaureat îi va ajuta să se integreze mai uşor pe piaţa muncii pe absolvenţii de liceu care nu intenţionează să urmeze cursurile unei universităţi.

“Am pornit de la faptul că anul trecut şi anul acesta s-au adunat, în total, circa 150.000 de absolvenţi de liceu care nu au diplomă de bacalaureat şi care, de cele mai multe ori, sunt refuzaţi la angajare, pe piaţa muncii (…). Şi atunci ne-am gândit că nu toţi absolvenţii de liceu merg în învăţământul superior, deci cred că e bine să separăm apele. Pe cei care merg spre producţie, să-i orientăm spre formarea unor competenţe şi abilităţi antreprenoriale, iar pentru cei care merg spre învăţământul superior, să păstrăm bacalaureatul aşa cum s-a susţinut în 2009, 2010 şi 2011, cu aceleaşi discipline, cu acelaşi conţinut”, a explicat Ecaterina Andronescu.
Ea a dat asigurări că introducerea noului tip de bacalaureat nu va dezavantaja universităţile, ci le va ajuta din punct de vedere al calităţii, deoarece se crează “o modalitate de filtrare suplimentară” a viitorilor studenţi.

Comisia de educaţie a Senatului a adoptat, în urmă cu o zi, raportul la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, care dă posibilitatea absolvenţilor de liceu să aleagă între bacalaureatul naţional şi cel profesional.

Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional, care le va permite accesul pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior, sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi. Absolvenţii de liceu care vor susţine bacalaureatul profesional vor putea să dea şi bacalaureatul naţional, care le va oferi dreptul de a se înscrie în învăţământul superior.
Raportul adoptat miercuri de comisie va fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare. Senatul este camera legislativă decizională.

În cazul în care va fi adoptat de Senat, acest tip de bacalaureat va putea fi susţinut începând din anul şcolar 2012 – 2013. AGERPRES