Senatorul Oprea solicită revizuirea condiţiilor de încadrare în învăţământul preuniversitar pentru profesorii cu experienţă

oprea_dumitru.jpgSenatorul PDL Dumitru Oprea semnalează Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului situaţia dramatică a unor profesori din preuniversitar care, prin restrângerea unor catedre, sunt “retrogradaţi” ca profesori necalificaţi după zeci de ani de activitate în domeniu.

Într-un document adresat luni ministrului Ecaterina Andronescu, parlamentarul ieşean atrage atenţia că aceşti profesori au dat concursuri de titularizare, şi-au obţinut gradele I şi II, au desfăşurat activităţi specifice catedrei pe care au ocupat-o, iar acum niciuna dintre aceste realizări nu le mai este recunoscută.

Mai mult, susţine Oprea, ei se văd nevoiţi ca, la vârste de 40-50 de ani, să parcurgă din nou traseul licenţă-master, în condiţiile în care diplomele de master pentru un domeniu nu sunt recunoscute dacă nu există şi diplomă de licenţă în acelaşi domeniu.

“Chiar dacă Legea Educaţiei Naţionale, la articolul 252, prevede că profesorii titulari îşi păstrează dreptul dobândit la concursul naţional de titularizare, iar în caz de restrângere de activitate ei sunt transferaţi sau repartizaţi pe posturi vacante, în acest moment ei sunt consideraţi, de către Inspectoratele Şcolare Judeţene, profesori necalificaţi, ceea ce este o mare nedreptate”, a declarat presei senatorul Dumitru Oprea.

În consecinţă, parlamentarul ieşean i-a solicitat doamnei ministru Andronescu să anunţe măsurile ce vor fi luate pentru remedierea acestor situaţii, ce afectează viaţa multor cadre didactice din învăţământul preuniversitar. AGERPRES