Conferinţa juridică internaţională, desfăşurată la Arad, s-a bucurat de un real succes

uvvg_conferinta1.jpgPrima conferinţă juridică internaţională, intitulată “Recodificarea dreptului privat în Europa centrală şi de est între nevoia de reformă şi tradiţie”, organizată timp de trei zile de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Universitatea din Viena, şi-a încheiat sâmbătă lucrările.

Conferinţa a fost organizată la Arad pentru a marca 5 ani de existenţă a Centrului de Cercetare pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena, conceput pentru a facilita cercetarea juridică, pentru a face recomandări şi pentru a oferi un ghid practic în sfera Dreptului Privat din Europa.

După cum a arătat conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG, de la promulgarea noului Cod civil român, în anul 2009, au avut loc în ţară diferite conferinţe privind noul cod, dar toate s-au rezumat la participarea unor specialişti exclusiv din România. Potrivit decanului Facultăţii, până acum niciuna din marile universităţi româneşti nu a reuşit să organizeze o conferinţă internaţională care să concentreze personalităţi din întreaga Europă.

Tematica conferinţei nu s-a limitat numai la legislaţia română, ci şi la problematica dreptului comparat, deoarece multe din ţările europene au procedat la recodificarea dreptului civil, în general a dreptului privat. S-au făcut referiri la principalele legislaţii naţionale din Europa, precum şi la instrumentele Comisiei Europene, prin care se tinde la unificarea dreptului civil european, Uniunea Europeană încurajând acest proces.

În cadrul unui briefing de presă, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a arătat că între preocupările la nivel european ale Centrului de Cercetare de la Viena se regăsesc proiecte precum implementarea directivelor şi a planurilor pentru dreptul contractual european, dar şi lucrări preliminare privind Codul Civil European, care pot fi asociate cu conceptul de “Europenizare a dreptului privat”, a cărui reformă joacă un rol deosebit de important în ţările din Europa Centrală şi de Est.

La rândul său, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a subliniat că prezenţa unor personalităţi marcante din lumea dreptului european la Conferinţa internaţională, provenite de la Universităţi celebre din Europa Centrală, onorează şi atestă tradiţiile academice create şi consolidate în sfera relaţiilor dintre Universităţile central-europene, mai ales că numeroşi tineri români, cu deosebire în sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea, s-au format ca specialişti şi jurişti, în cadrul Universităţilor din Viena, Budapesta şi altele din spaţiul Europei Centrale.

Aflat pentru prima oară la Arad, prof. univ. dr. h.c. Rudolf Welser, coordonatorul Centrului de Cercetare de la Viena, a arătat că organizarea acestei conferinţe în România se datorează faptului că Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad are nu doar o importanţă naţională, cât şi una europeană.

“Tema conferinţei este una deosebit de importantă pentru Europa. Se pune problema dacă sistemele de drept din ţările care au reprezentanţi la conferinţă trebuie modificate sau nu, în contextul unificării spaţiului european şi în contextul presiunilor care vin din partea Uniunii Europene”, a mai declarat prof. univ. Rudolf Wesler.
Pe parcursul celor trei zile ale conferinţei au fost prezentate mai multe referate având ca subiect

“Recodificarea dreptului civil” în Europa Centrală şi de Est, respectiv în câteva ţări europene.

Cu ocazia desfăşurării la Arad a acestei conferinţe internaţionale, Senatul UVVG i-a decernat înaltul tilu de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. h.c. Rudolf Welser, personalitate marcantă în domeniul dreptului civil la nivel internaţional, având ca domenii principale de activitate ştiinţifică Dreptul contractelor, Răspunderea civilă delictuală, Dreptul succesoral.
După cum s-a arătat în Laudatio rostit cu acest prilej, prof. univ. Rudolf Welsler a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în domeniul privat, prin întreaga sa activitate, influenţând în mod constant practica judiciară a Curţii Supreme de Justiţie din Austria.

La lucrările conferinţei au participat 65 de specialişti în drept civil european, între care s-au aflat o parte dintre membrii Centrului de Cercetare pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena, condus de cunoscutul profesor austriac prof. univ. dr. h.c. Rudolf Welser, fost Decan al Facultăţii de Drept din Viena. AGERPRES