Cei peste 9.000 de studenţi din Târgu Mureş au la dispoziţie doar circa 1.660 de locuri în cămine

studenti3.jpgCei peste 9.000 de studenţi din Târgu Mureş au la dispoziţie puţin peste 1.660 de locuri în cămine, în situaţia cea mai delicată fiind Universitatea “Petru Maior” şi Universitatea de Arte, unde numărul cererilor depuse este dublu faţă de oferta de locuri din căminele studenţeşti.

Directorul administrativ al Universităţii “Petru Maior”, Radu Boarescu, a precizat că la această universitate învaţă în jur de 4.000 de studenţi, iar în această toamnă au fost depuse aproximativ 700 de cereri de cazare în căminele studenţeşti, depăşind cu mult oferta unităţii de învăţământ care e de doar 380 de locuri, în două cămine.

Potrivit acestuia, repartizarea s-a făcut ţinându-se cont de situaţia şcolară sau de media de admitere a studentului, de localitatea de unde provine, dar şi de situaţia socială a acestuia.
Universitatea “Petru Maior” a investit în acest an în renovarea căminelor studenţeşti aproximativ 80.000 de lei.

Universitatea de Arte din Târgu Mureş are aproximativ 300 de studenţi şi are doar 29 de locuri de cazare. În acest an la Universitatea de Arte au fost depuse 61 de cereri pentru locuri în căminele studenţeşti, însă doar 29 au putut fi soluţionate pozitiv.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş are aproximativ 4.500 de studenţi, dispune de 1.176 de locuri în cele patru cămine, iar numărul cererilor de cazare a fost de 1.609.

Investiţiile făcute în acest an de UMF Târgu Mureş în repararea căminelor studenţeşti se ridică la circa 200.000 de lei.

Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş dispune de cel mai modern cămin studenţesc din Târgu Mureş, având 180 de locuri, iar repartizarea locurilor se face după criteriul primul venit, primul servit.

Universitatea “Sapientia” din Târgu Mureş, universitate privată în limba maghiară, care are în jur de 500 de locuri la 11 specializări, nu dispune de un cămin studenţesc propriu, fiecare student fiind pe cont propriu în privinţa cazării.

Preţurile pentru cazare în căminele studenţeşti din Târgu Mureş variază între 110 şi 200 de lei lunar.AGERPRES