Proiect de reabilitare a clădirii în care funcţionează două licee din Miercurea Ciuc, finalizat cu succes

Autorităţile locale din Miercurea Ciuc au finalizat cu succes un proiect european care a vizat reabilitarea şi dotarea clădirii ce adăposteşte două licee din municipiu.

Proiectul câştigat de Primăria Miercurea Ciuc s-a intitulat “Reabilitarea, modernizarea şi echiparea liceelor “Marton Aron” şi “Segito Maria”, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional, bugetul fiind de aproape 25,5 milioane lei.

Proiectul a vizat reabilitarea completă a clădirii, care are peste 100 de ani, fiind modernizate 46 de săli de clasă.

Cei 1.200 de elevi ai liceelor “Marton Aron” şi “Segito Maria”, care funcţionează în clădire, au la dispoziţie acum şase cabinete de limbi străine, cinci cabinete de informatică şi şapte laboratoare speciale şi au acces la internet din 64 de săli didactice.

Condiţii mai bune de studiu au fost create pentru cadre didactice şi elevi şi prin achiziţionarea a 184 de calculatoare, 130 monitoare LCD, 54 de proiectoare fixe şi 48 de table interactive.

Întregul proiect a costat 25,5 milioane lei, din care 21,1 milioane lei au fost cheltuieli eligibile, fiind solicitate peste 17,9 milioane lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, şi peste 2,7 milioane lei de la bugetul de stat.

Consiliul Local Miercurea Ciuc a cofinanţat cu peste 422.000 lei cheltuielile eligibile şi a asigurat încă un aport financiar de peste 4,3 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a precizat că proiectul s-a finalizat exact atunci când a fost prevăzut în contract şi este un exemplu foarte bun cum proprietarul unei clădiri retrocedate şi Consiliul Local se pot înţelege pentru găsirea de surse de finanţare, în vederea reabilitării.

“Încheiem un proiect de succes, care s-a întins pe o perioadă de 27 de luni. Noi, în calitate de beneficiari, suntem mulţumiţi că a ieşit o lucrare frumoasă şi toată lumea s-a mobilizat. Şi asta cu atât mai mult cu cât, în ţară, sunt puţine situaţiile în care proprietarul repus în drepturi şi autorităţile locale reuşesc să se înţeleagă şi să atragă fonduri. E plină ţara de clădiri publice în degradare”, a declarat Antal Attila. Acesta şi-a exprima bucuria că imobilul îşi recapătă prospeţimea, după 100 de ani şi că cei 1200 de elevi dar şi profesorii vor avea condiţii mult mai bune.

Totodată, viceprimarul a ţinut să puncteze faptul că acest proiect a creat locuri de muncă pentru localnici, ţinând cont că lucrările au fost efectuate de un consorţiu de firme din Harghita. AGERPRES