Proiectul profesoarei clujene Claudia-Călina Sandea a obţinut Certificatul European de Calitate eTwinning

sandea_claudia.jpgÎn perioada 1 iunie 2011 – 31 august 2012, la Colegiul Naţional Pedagogic “Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, s-a desfăşurat proiectul eTwinning “Traveling through Europe on our own eLearning-highway”, al prof. dr. Claudia-Călina Sandea, alături de alţi profesori din ţări europene.

Proiectele eTwinning sunt parteneriate între cadrele didactice din Europa facilitate de platforma educațională europeană eTwinning, www.etwinning.net, în care sunt implicate 170.000 de cadre didactice și milioane de elevi. În prezent în județul Cluj sunt în derulare 62 de astfel de proiecte, gestionate de 60 de cadre didactice din 32 de școli clujene.

Ideea de plecare a proiectului prof. Dr. Claudia-Călina Sandea a fost de a conecta şcoli din ţările europene, de a-i aduce pe elevi şi profesori împreună, într-un spaţiu virtual, pentru a învăţa unii de la alţii matematică şi nu numai. Pe parcursul desfăşurării proiectului, fondatorilor li s-au alăturat profesori şi elevi din Bulgaria, Turcia, Polonia, Slovacia și Cehia. Elevii au creat tutoriale, pe diferite subiecte, îmbunătăţindu-şi astfel abilităţile utilizării instrumentelor WEB 2.0 şi evident limba engleză, aceasta fiind limba în care s-a desfăşurat proiectul.

Profesori de matematică, engleză şi arte au încercat să implice elevii într-un proces activ de învăţare, iar tutorialele create de ei să poată fi folosite de elevi din orice ţară, oricând. Subiectele abordate au fost discutate pe skype, chat sau e-mail, iar rezultatele obţinute au fost prezentate în spaţiul virtual eTwinning. Regăsim aici un exemplu relevant de curriculum integrat, în care competențe dobândite de elevi în diferite contexte de învățare sunt reflectate de o colaborare europeană între cadre didactice de diferite specialități.