Doctoranzi români şi ungari, într-un proiect comun pe probleme de cooperare transfrontalieră

Un grup de 20 de doctoranzi, 10 din România şi 10 din Ungaria, vor participa, până în septembrie 2013, la o serie de opt cursuri comune axate pe probleme de cooperare transfrontalieră, într-un proiect cu finanţare europeană numit “Consorţiu transfrontalier pentru programe doctorale”.

Potrivit unui comunicat al Universităţii Oradea, consorţiul universitar este format din două universităţi din România – Universitatea din Oradea si Universitatea de Vest din Timişoara şi două universităţi din Ungaria – Universitatea din Debrecen şi Universitatea din Szeged, obiectivul general al proiectului fiind dezvoltarea programelor de studii doctorale prin cooperarea transfrontalieră dintre universităţi, având ca scop să îmbunătăţească oportunităţile studenţilor de a urma un program doctoral şi dezvoltarea programelor de cercetare şi educaţie inovativă comune.
De asemenea, prin proiect se vor sprijini zece cadre didactice şi zece cercetători, atât români cât şi ungari, în proporţii egale, pentru participarea la activităţi din cadrul proiectului, la workshop-uri sau vizite de studiu.

“Proiectul încurajează egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei în elaborarea şi punerea în aplicare a activităţilor şi obiectivelor stipulate în propunerea de proiect şi cuprinde măsuri adecvate pentru prevenirea oricărei discriminări bazate pe sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală în fiecare etapă a derulării sale”, se arată în comunicatul semnat directorul de proiect, prof.univ.dr. Alexandru Ilieş.

Proiectul ce se derulează în perioada 1 octombrie 2012 – 30 septembrie 2013 este iniţiat şi implementat de Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport al Universităţii din Oradea şi este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, cu suma de 164.960 euro. AGERPRES