Dascălii suceveni reclamă imputarea sporurilor salariale şi neplata primelor de vacanţă

profesori in sala.jpgReprezentanţii sindicatelor din învăţământ au reclamat, vineri, la Prefectura Suceava, faptul că au fost imputate sume de bani de la cadrele didactice pentru sporurile acordate înainte de aplicarea Legii 84/2012, deşi legea stipulează în mod clar exonerarea de la plată a drepturilor salariale stabilite conform Legii 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului bugetar. Sindicaliştii susţin că aceste sporuri, cuprinse între 15% şi 30% (spor de ecran), au fost acordate în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă stabilit de Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava, semnat şi de sindicatele din învăţământ.

Directorul Trezoreriei Suceava, Mihai Terteş, a spus că, după întocmirea proceselor verbale de Camera de Conturi, contabilii primăriilor trebuiau să se prezinte la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) pentru a fi analizate situaţiile de fapt şi pentru a fi luate măsurile legale de soluţionare a acestor situaţii. În aceste condiţii, conducerile şcolilor la care s-au constatat deficienţe trebuiau să se prezinte împreună cu contabilii primăriilor la DGFP pentru rectificarea bugetelor locale.

Totodată, în ceea ce priveşte plata primelor de vacanţă, sindicaliştii au arătat că sunt hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile obţinute de cadrele didactice referitoare la acordarea primelor de vacanţă din anii 2005, 2007 şi 2009 şi care nu au fost puse în aplicare de către unităţile şcolare.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că aceste sume de bani ar fi trebuit evidenţiate în bugetele primăriilor şi a anunţat că în scurt timp va analiza, cu conducerea Camerei de Conturi Suceava modul de aplicare a acestor prevederi legale.

Prefectul de Suceava a convocat, vineri, la cererea reprezentanţilor Sindicatului FSLI ‘Spiru Haret’ Suceava şi ai Sindicatului Judeţean Preuniversitar, Comisia de Dialog Social Suceava, în cadrul căreia s-a discutat situaţia privind aplicarea unitară a Legii 84/2012, privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice şi aplicarea prevederilor sentinţelor judecătoreşti referitoare la plata primelor de vacanţă cadrelor didactice care au hotărâri judecătoreşti în acest sens. AGERPRES