Ministrul Remus Pricopie anunţă pensionarea a peste 10.000 de profesori din învăţământul preuniversitar

pricopie_remus2.jpgMinistrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit într-un interviu acordat NewsIn despre formarea cadrelor didactice, în contextul în care “10-20.000 de profesori se vor pensiona”. Este şi motivul pentru care acesta susţine liceele pedagocice. “Eu personal nu sunt de acord cu ideea desfiinţării liceelor pedagogice şi nu ştiu de ce se tot discută despre subiectul ăsta, parcă am vrea să tăiem o rădăcină care este adânc înfiptă în tradiţia şi cultura acestui popor”.

“Formarea cadrelor didactice este, poate, cel mai important subiect atunci când vorbim de educaţie şi de sistemul de educaţie. Un sistem de educaţie nu poate să fie mai bun decât sunt cadrele didactice. Prin urmare, prima noastră investiţie trebuie să fie în cadrele didactice, de la selectarea cadrelor didactice, deci formarea iniţială a cadrelor didactice, până la formarea acestora pe parcurs”.

“Filosofia de evaluare a cadrelor didactice nu prea corespunde cu filosofia de formare a cadrelor didactice, diferitele programe de formare a cadrelor diactice desfăşurate fie prin fonduri structurale, fie prin programele de la casele corpului didactic iar nu întotdeauna bat unele cu alte or eu am rugat o echipă formată din colegi din minister şi din afara ministerului să analizeze toate aceste etape şi să vedem cum putem să dăm o anumită coerenţă sistemului”, a spus Pricopie.

Ministrul a adăugat că s-au desfiinţat departamentele de formare a cadrelor didactice prin Legea educaţiei şi s-a înfiinţat acel masterat didactic. “Dar când s-au desfiinţat nimeni nu şi-a pus întrebarea de ce desfiinţăm, şi când a fost înfiinţat masteratul nimeni nu şi-a pus întrebarea, sau eu cel puţin nu am văzut o analiză serioasă, de ce înfiinţăm masteratul şi care ar fi avantajul. De ce trebuie să închidem ceva care funcţionează şi să deschidem ceva, când om deschide, pentru că de fapt asta a fost problema, s-a desfiinţat fără să se pună ceva în loc, doar un text de lege. Or, în foarte scurt timp noi vom avea o analiză şi eu nu exclud situaţia în care să avem un evantai mult mai larg de posibilităţi de formare a cadrelor didactice”, a explicat Remus Pricopie.

Problema este, spune ministrul Educaţiei, cum va alege studentul masteratul didactic, în detrimentul celui de specialitate, în condiţiile în care noua lege a Educaţiei acordă bursă pentru un singur masterat: “Nu vreau să fie breaking-news: zeci de mii, dar vorbim de 10-20.000 de profesori care se vor pensiona şi noi trebuie să fim preocupaţi ce punem în loc. Or, revenind, eu cred că acest proces de formare a cadrelor didactice trebuie să înceapă cât mai devreme. De aceea, eu personal nu sunt de acord cu ideea desfiinţării liceelor pedagogice şi nu ştiu de ce se tot discută despre subiectul ăsta, parcă am vrea să tăiem o rădăcină care este adânc înfiptă în tradiţia şi cultura acestui popor. Deci, mai întâi vrem să tăiem liceele pedagogice, să le desfiinţăm, după aceea vrem să desfiinţăm departamentele de formare a cadrelor diactice şi să amânăm momentul de formare a cadrelor didactice cât mai târziu” .

“Mâine, poimâine o să vină cineva şi o să spună că numai cine are doctoratul poate să fie profesor. Or eu nu văd o incompatibilitate între toate aceste etaje. Cu cât se orientează mai devreme un tânăr către zona profesoratului cu atît este mai bine. De aceea cred că liceele pedagogice trebuie să le consolidăm, departamentele de formare a cadrelor didactice trebuie să rămână în universităţi şi să funcţioneze şi nu am o problemă cu masteratul didactic, dat acest masterat să fie cel mai înalt nivel de formare a cadrelor didactice, dar nu trebuie să le punem în opoziţie unele cu altele”, a mai spus ministrul.

Citiţi interviul complet aici