Crezi că nu poţi pleca la studii în străinătate? Ei te-ar contrazice

Circulă multe informaţii în media despre studiul în străinătate, de cele mai multe ori contradictorii: că necesită o investiţie mare, că nu e nevoie de atât de mulţi bani, că trebuie să ai note mari, că poţi reuşi şi dacă eşti un elev de nivel mediu, însă ai o motivaţie puternică. Pentru a afla care dintre aceste date sunt cele adevărate, cel mai bine este să obţii informaţiile de la surse avizate, cum sunt cele peste 100 de universităţi prezente la ediţia a 12a a celui mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Est, RIUF. Alături de ele, la eveniment vor fi prezenţi şi studenţi români, care îţi vor împărtăşi din experienţa lor la studii în străinătate. Însă, până să ajungi să discuţi cu ei, iată povestea a doi tineri care au reuşit să depăşească orice obstacol şi au devenit studenţi internaţionali.

Cum te descurci cu banii?

Vlad Stoian, actual student în anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, povesteşte, despre primele lui gânduri atunci când a plecat:
Nu mă loveam numai de ideea de a locui pentru prima dată singur, într-o ţară străină, în care nu cunoşteam pe nimeni sau de un sistem educaţional nou pentru mine, ci şi de faptul că urma să trăiesc cu un buget limitat. Plecam ştiind că mă pot baza pe aproximativ 4.000 de euro în următoarele 10 luni, economiile alor mei, în ideea că îmi voi găsi un job curând şi voi putea să îmi plătesc măcar o parte din cheltuieli.

În primele luni, a reuşit să se descurce cu doar 400 de lire/lună, incluzând aici cazarea şi mâncarea, însă menţionează că dacă eşti fumător sau obişnuieşti să ieşi frecvent în oraş, îţi va fi foarte greu să te încadrezi în acelaşi buget.

Reuşeşti să-ţi găseşti de muncă?

Deşi e nevoie de multă perseverenţă pentru a găsi un loc de muncă part time, Vlad a reuşit să lucreze din anul 2, pentru universitate, iar în anul 3, mulţumită structurii anului şcolar a programului pe care l-a ales, a început un internship la o bancă în Londra. Programul urmat de Vlad, Business Studies, durează 4 ani, iar în anul 3 studenţii fac un internship, pentru a câştiga atât experienţă cât şi bani.

Astfel, munca prestată l-a ajutat pe Vlad, după cum spune, că:

Din anul 2 eram deja independent financiar de ai mei (cu mici excepţii). Deja în anul trei-anul de internship-reuşeam să strâng bani pentru ultimul an de facultate, economii cu care mă descurc şi acum, cu 4-5 luni înainte de absolvire.

Uitându-se înapoi, la momentul în care a ales să plece la studii în străinătate cu un buget limitat şi cum s-a desfăşurat viaţa sa de atunci, Vlad menţionează:

Ce scriu acum nu e pentru cei care vor să plece şi vor să-şi facă o idee vagă de costuri, ci e pentru cei care simt că nu pot să plece din cauza banilor. Din decembrie 2013, permisul de muncă pentru români şi bulgari o să dispară. Aşa că dacă tu, ca potenţial student, ai posibilitatea să strângi 1.000 – 1.500 de lire şi ştii că ai puterea să te descurci cu mai puţin pentru o perioadă şi determinarea să îţi găseşti un part time job din anul întâi, atunci nu e nimic care să stea cu adevărat în calea ta ca potenţial student internaţional.

Povestea întreagă a lui Vlad poate fi citită aici.

Ce faci dacă nu eşti elev de 10?

Traseul lui Sebastian a fost unul diferit. Sebastian Barbu, actual absolvent de master al University of Coventry, din Marea Britanie, a început să strângă informaţii de la sfârşitul anului 2 de facultate, pe vremea când studia în România. A aflat de oportunităţile multiple de master în afara ţării şi, pentru că îşi dorea şi să călătorească, a căutat date despre studiul în străinătate, urmărind programele din domeniul care-l interesau (Marketing) şi care se încadrau în bugetul lui. A reuşit să găsească mai multe informaţii într-un loc, RIUF:

E foarte interesant să-ţi spună cineva, punctat, exact ce te interesează, în loc să stai tu să cauţi printre cele 100 universităţi de top din Europa.

Primul său gând înainte să aplice a fost însă unul de teamă

Iniţial am ezitat, cred că vreo 2 săptămâni. Nu eram convins că o să am vreo şansă, având în vedere că nu am fost tocmai student de nota 10. Dar până nu încerci, nu ai de unde să ştii.

După 3 aplicaţii la universităţi, a aflat că a fost acceptat la toate. Singura condiţie a fost ca nota la examenul de licenţă să fie peste 8. Sebastian mai spune şi că, din momentul în care a aflat că stă în puterea lui să fie admis la studii în străinătate, a fost motivat de faptul că simţea că nu are ce să piardă, însă trebuia să încerce.

Ce se întâmplă după ce ajungi la studii în străinătate?

A urmat apoi plecarea la studii şi descoperirea unui nou mod de predare şi a unei noi mentalităţi:

Profesorul prezintă o idee şi apoi te roagă să-l contrazici. Te roagă să gândeşti pentru tine, să te pui în situaţia respectivă şi să înţelegi de ce se iau anumite decizii.

În plus, povesteşte că, deşi primul proiect de grup a fost la fel de lung precum lucrarea lui de licenţă, niciodată nu i-a fost greu, deoarece primea mereu foarte multe explicaţii şi îndrumări. Toată această experienţă l-a ajutat pe Sebastian să devină, la 25 de ani, director de operaţiuni într-o companie mijlocie (50 de angajaţi) din Spania, unde a ajuns după un internship de 6 luni prin programul Leondardo. Întrebat cum l-au ajutat studiile în străinătate, spune că:

Facultatea şi masteratul m-au ajutat să pun problema diferit, să reuşesc să mă organizez mai bine, să înţeleg cu adevarat ce vreau de la viaţă. După un an petrecut acolo eram altă persoană.

Povestea întreagă a lui Sebastian poate fi citită aici.

Dacă îţi doreşti şi tu să trăieşti o experienţă asemănătoare, însă crezi că nu ai suficiente informaţii, vino sa discuţi direct cu reprezentanţii a peste 100 de universităţi din lume şi cu români studenţi la aceste universităţi, prezenţi la RIUF pe 16-17 martie la Sala Palatului din Bucureşti, pe 19 martie la Centrul Regional de Afaceri Timişoara şi pe 21 martie la Hotel Unirea din Iaşi. În plus, poţi participa la zeci de workshop-uri şi seminarii care te vor ajuta să înţelegi detaliile relevante pentru subiectele care te interesează.

Te poţi înregistra pentru eveniment şi pe site-ul www.riuf.ro e poţi abona la fluxul de informaţii despre studii în străinătate, oferit de EDUCATIVA.