Forumul Civic al Românilor cere Ministerului Educaţiei o poziţie oficială faţă de manualul “Istoria secuilor”

istoria_secuilor.jpgForumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale să-şi exprime poziţia oficială faţă de manualul ”Istoria secuilor” care este studiat opţional în mai multe şcoli cu predare în limba maghiară din aceste judeţe.

Conducerea Forumului menţionează într-un comunicat de presă remis luni că ”Istoria secuilor” este o ”însăilare pseudo-ştiinţifică”, o formă de ”propagandă naţionalistă” care ”distorsionează şi eludează adevărul istoric”, reprezintă o ”provocare şi o jignire” la adresa poporului român şi poate avea consecinţe grave pentru formarea tinerilor maghiari şi asupra bunei convieţuiri interetnice.

”Manualul este o formă de propagandă naţionalistă prin care se încearcă o diversiune, a celor care l-au elaborat, în rândul tineretului. Numitul ‘manual ajutător’ la studiul istoriei este de fapt o culegere de pagini pur propagandistice despre aşa-zisul ‘Ţinut secuiesc’ (…) Prin mesajul pe care îl transmite, ‘Istoria secuimii’ este departe de ceea ce trebuie să fie un manual şcolar opţional, cu caracter instructiv şi educativ, într-o şcoală din România. El este, în fapt, un mijloc de mistificare a istoriei secuilor (…) Iar din perspectivă educativă, manualul nu urmăreşte altceva decât să formeze generaţii de tineri secui într-un spirit separatist, segregaţionist, care nu comunică cu tinerii români cu care ar putea avea legături fireşti de prietenie, de împărtăşire de idei şi sentimente specifice vârstei lor”, se arată în comunicatul de presă, în care se subliniază că acest manual a fost realizat la comanda politică a liderilor UDMR, care conduc judeţele Covasna şi Harghita.

Liderii Forumului cer, totodată, destituirea conducerii Direcţiei Minorităţi din Ministerul Educaţiei Naţionale, care susţine că acest manual alternativ recomandat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a ”corespunde din punct de vedere ştiinţific şi al realităţii istorice”.
Manualul ”Istoria secuilor” a fost elaborat anul trecut la iniţiativa Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din această zonă. Manualul a fost tipărit în peste 3.000 de exemplare, iar o parte dintre ele au fost donate unor şcoli din Ungaria.
Forumul Civic reuneşte peste 25 de organizaţii nonguvernamentale româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare este Arhiepiscopul ortodox ÎPS Ioan Selejan. AGERPRES