Rezultatele cercetărilor în proiectul european “Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate” au fost prezentate la Iaşi

Rezultatele cercetărilor realizate de grupurile implicate în proiectul european cu tema “Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate” au fost prezentate în conferinţa organizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi (16-17 martie).

Scopul proiectului, care a avut ca parteneri UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar ca aplicant Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, a fost acela de a creşte participarea şi motivaţia pentru cariera în cercetare prin activitate de cercetare postdoctorală. Un alt scop a fost acela al dezvoltării şi modernizării cercetării prin formarea de echipe multidisciplinare implicate în elaborarea şi analiza politicilor de sănătate.
Între temele dezbătute s-a aflat migraţia medicilor din România. Referitor la acest subiect, rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat: “Acest proiect este unul dintre puţinele proiecte din Europa care fac o altă abordare a politicilor de sănătate, şi anume, din prisma eticii”.

Vasile Astărăstoae a spus că au fost alese câteva teme care sunt de mare actualitate, nu numai în România, dar în special aici, una fiind migraţia medicilor. “Trebuie să ţinem cont că odată cu liberalizarea profesiilor şi faptul că şcoala medicală românească este recunoscută ca o şcoală foarte bună, va exista această tentaţie. Pe de-o parte, pentru că România încă nu acordă respectul pentru profesia medicală, şi atunci medicii vor pleca în altă parte, şi pe de altă parte, pentru că toate sistemele de sănătate, în acest moment, din ţările dezvoltate suferă de lipsa personalului calificat şi caută în alte părţi” a explicat rectorul.

El a precizat că studiul a fost realizat în România, Marea Britanie, Austria şi Franţa şi a fost unul calitativ. “Cantitativ, noi aveam date legate de numărul de medici care pleacă, sondaje în rândul lor, pentru a vedea de ce pleacă şi unde pleacă. Şi am trecut la un studiu calificativ, să vedem principalele probleme. S-a evidenţiat că, în condiţiile în care în România nu există nici cea mai mică intenţie de a se schimba optica cu privire la medici, medicii români vor pleca. Tendinţa va creşte. Este o decizie care se ia greu de către persoana care pleacă, dar majoritatea medicilor se adaptează foarte uşor la sistemele de sănătate în care lucrează, chiar dacă ele sunt diferite. Ceea ce este poate mai grav este că majoritatea nu mai doresc să se întoarcă în sistemul medical românesc. Acest studiu arată că deja, indiferent de ce se întâmplă, medicii s-au adaptat cu un anumit sistem de sănătate, care se bazează pe un respect reciproc. Ei nu doresc să se întoarcă decât dacă vor apărea modificări structurale majore în sistemul de sănătate şi în societatea românească”, a subliniat Astărăstoae.

El a adăugat că poate vor fi câteva cazuri care se vor întoarce, dar statistic nu au niciun efect, pentru că numărul medicilor care se întorc, comparativ cu medicii care pleacă, este nesemnificativ. Potrivit prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, atâta vreme cât nu se va construi un sistem centrat pe respect, pe etică, medicii nu se vor mai întoarce. El a mai spus că nu se vor primi medici din alte ţări din afara UE, al căror sistem de învăţământ este neperformant.
Numărul medicilor care au plecat din România din 2007 şi până în prezent este de 14.300. Prof. dr. Vasile Astărăstoae a precizat că dacă în 1989 aveam 55.000 de medici cu drept de practică, în 2013 numărul acestora a ajuns la 39.800. AGERPRES