Peste 100 de absolvenţi de masterat ai Universității “Danubius” din Galați au susţinut disertaţia

danubius-sediu.jpgSâmbătă dimineaţă toate etajele Corpului A al Universităţii “Danubius“ din Galaţi erau pline de “aproape absolvenţi” ai celor trei programe de studii de masterat ale Facultăţii de Drept: Drept comunitar, Drept şi Administraţie Publică Europeană şi Ştiinţe Penale. Avocaţi, poliţişti, profesori, primari de comune şi chiar cadre militare de toate gradele din Galaţi, dar şi din alte oraşe ale ţării (Oneşti, Brăila, Vaslui, Bârlad, Bacău etc.) s-au pregătit pentru ultimul examen al programului de studii urmat: disertaţia.

Universitatea “Danubius” a instituit Facultăţi şi specializări, nu multe, ci folositoare pentru angajatori, astfel încât absolvenţii programelor de studii universitare de licenţă sau de masterat să îşi găsească locul în domeniile importante “care au puls” încă în România şi care funcţionează excelent în străinătate.

Este un schimb între comunitatea locală, comunitatea regională şi Universitatea “Danubius”. Comunitatea oferă viitori studenţi iar Universitatea pregăteşte specialişti, profesionişti care să contribuie la bunul mers al comunităţii. Traiectoria profesională a studenţilor, monitorizată atent la nivelul facultăţii în ultimii ani şi în continuă perfecţionare, ne relevă că aproximativ 70% dintre absolvenţi se integrează în următorii doi ani după absolvire.

Am profitat de moment şi am stat de vorbă cu câţiva proaspăt absolvenţi despre utilitatea programului de masterat şi mai ales despre utilitatea diplomei obţinute odată cu absolvirea studiilor de masterat. Curiozitatea era justificată de dorinţa de a afla dacă interesul masteranzilor este dat de reţeta Bologna prescrisă pentru studii superioare: 3 ani (Facultate) – 2 ani (Masterat) – 3 ani (Doctorat) sau de ocuparea/ păstrarea unui loc de muncă ori de promovarea ierarhică.

Despre primul program de studii universitare de masterat înfiinţat la Universitatea “Danubius”, Drept comunitar (care îşi va schimba denumirea, potrivit Tratatului de la Lisabona, în Drept European), am aflat de la absolvenţi că le-a fost deosebit de util pentru întregirea pregătirii juridice dobândite prin studiile de licenţă cu pregătirea complementară în domeniul dreptului, fiindu-le oferită o oportunitate deosebită de a studia dreptul european într-un context interdisciplinar de drept, politică şi filosofie prin aprofundarea principiilor, politicilor şi regulilor care stau la baza unui sistem juridic aflat încă în plin proces de evoluţie.

Fără îndoială că o astfel de pregătire este absolut necesară în condiţiile în care România este stat membru al Uniunii Europene, iar dreptul european acţionează şi în spaţiul jurisdicţional românesc.

Specialiştii în Drept şi administraţie publică europeană pot îndeplini funcţii variate, precum judecător, procuror, avocat, notar, consilier juridic, specialist în diplomaţie, funcţionar în administraţia publică etc.

Fără să generalizăm, programul de masterat Ştiinţe penale a fost opţiunea absolvenţilor facultăţilor de drept, dar şi ai altor facultăţi, care deţin o funcţie care implică atribuţii în înfăptuirea şi administrarea actului de justiţie penală (judecători, grefieri, avocaţi, procurori, poliţişti etc.) şi care au dorit să aprofundeze pregătirea profesională sau să se perfecţioneze în acest domeniu.

Despre utilitatea unei asemenea diplome am fost surprinşi să constatăm că sunt mulţi absolvenţi care au nevoie “ca de aer “ de această certificare a asimilării competenţelor cognitive şi profesionale specifice calificării universitare pentru a putea ocupa un loc de muncă foarte bine plătit în străinătate, această diplomă fiind ultimul document lipsă de la dosar de care depinde răspunsul angajatorului.

Astfel, cele trei programe de studii universitare de masterat ale Facultăţii de Drept sunt destinate atât persoanelor care lucrează în domenii conexe (drept/sistemul juridic: magistraţi, procurori, consilieri juridici, avocaţi, economişti, domeniul relaţiilor internaţionale: diplomaţi, funcţionari publici, funcţionari internaţionali, organizaţii nonguvernamentale, guvern şi sectorul public, serviciile sociale, managementul resurselor umane) dar şi tuturor celor interesaţi în continuarea studiilor în aceste domeniu.

Pe lângă masteratele Facultăţii de Drept, Universitatea “Danubius” are şi alte programe universitare de masterat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, la fel de importante pentru piaţa muncii, ceea ce a şi determinat decizia înfiinţării lor: Management Financiar Public şi Privat, Gestiunea Financiară a Afacerilor în Spaţiul European, Managementul Afacerilor în Comerţ şi Turism – cu predare în limba engleză (în curs de autorizare), Audit şi Control Public şi Privat, Managementul Bioeconomiei în contextul Creşterii Durabile (în curs de autorizare).

Prin înfiinţarea, în 2013, a programului de Masterat Internaţional în Administrarea Afacerilor (IMBA), în colaborare cu Arcadia University (S.U.A), colaborarea student – specialist se va face la nivel internaţional.

Aşteptăm cu nerăbdare prima promoţie a IMBA-ului oferit de Danubius, un master caracterizat prin oferirea unei viziuni globale asupra lumii de business, care pune în valoare programe de pregătire a business leaderilor capabili să aplice strategii în situaţii reale. Oferit sub acreditarea ACBSP (Asociaţia pentru Şcoli şi Programe de Afaceri Universitare), programul de MBA internaţional se axează pe creşterea şi întărirea expertizei manageriale pentru toate categoriile de factori de decizie, directori executivi, dar şi specialişti.