UVVG a organizat Forumul Decanilor Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România

uvvg_decani.jpg
Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, prin Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport, a organizat, pe 29 martie, şedinţa Forumului Decanilor Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România.

La lucrări au participat fosta atletă de talie mondială, cu performanţe remarcabile pentru istoria sportului naţional, Gabriela Szabo, care este în prezent consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, preşedintele FDEFSR, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport, conf. univ. dr. Viorel Bitang, prodecan şi iniţiatorul întrunirii Forumului decanilor la UVVG, decani ai Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din toată România.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci a subliniat, în deschiderea lucrărilor, performanţele obţinute de studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a UVVG, facultate care a împlinit zilele trecute 20 de ani de la înfiinţare. “Aradul se poate mândri cu o tradiţie sportivă deosebit de bogată, prin medaliile obţinute de sportivii noştri în competiţiile internaţionale, care au adus lauri sportului românesc”.

În cadrul şedinţei s-au dezbătut, în principal, problemele legate de curricula universitară şi studiile universitare, precum şi de perspectiva reorganizării sistemului de educaţie fizică şi sport din România. De asemenea, a fost prezentat site-ului FDEFSR şi s-au analizat oportunităţile de creştere a vizibilităţii şi implicării Forumului în politicile Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, preşedintele Forumului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, a declarat că hotărârile luate, în cadrul şedinţei, vor fi înaintate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Tineretului şi Sportului. “Este vorba despre recunoaşterea studiilor universitare în profesionalizarea profesorilor antrenori (absolvenţii programelor SPM), prin introducerea ocupaţiei de antrenor cu studii superioare în grupa a II-a a ocupaţiilor din COR, în concordanţă cu legislaţia europeană în vigoare. În al doilea rând, ne-a preocupat inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor celor două programe de studii din domeniul educaţiei fizice şi sport: Educaţie Fizică şi Sportivă şi Performanţă Motrică. De asemenea, s-a adoptat o hotărâre cu privire la cel de-al treilea program de studiu pe care îl gestionează Facultăţile de Educaţie Fizică, care este programul de Kinetoterapie şi Motricitate specială. Cea mai importantă concluzie ar fi că, numai împreună suntem puternici, iar cu această ocazie, am dovedit că putem sta la o masă, unde să dezbatem, cu argumente pro şi contra, problemele care sunt în domeniul educaţiei fizice şi sport, din învăţământul superior”.

Gabriela Szabo, consilier al Ministrului Tineretul şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a precizat: “Avem nevoie de profesori foarte bine pregătiţi pentru că ei trebuie să ducă mai departe numele sportului românesc. Din această perspectivă am acceptat să particip la lucrările forumului pentru a vedea care sunt problemele cu care se confruntă Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport din România. Voi duce mai departe concluziile luate aici la ministerele competente pentru a ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte activitatea Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport”.

Gabriela Szabo şi decanii Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România au vizitat şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Campusului Universitar “Vasile Goldiş”, unde au rămas plăcut impresionaţi de baza materială şi didactică din laboratoarele de cercetare ştiinţifică.

Întrebată ce părere are despre Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, în urma vizitei făcute, Gabriela Szabo a subliniat: “Am avut intenţia să vizitez, de mai mult timp Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi, implicit, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Am rămas plăcut impresionată, mai ales de partea de cercetare din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii. Credeţi-mă că, în România, nu am mai văzut aşa ceva şi îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în acest minunat proiect de cercetare ştiinţifică”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, a declarat: “Am convenit cu conducerea Forumului, semnarea a unui protocol de colaborare în domeniul ştiinţific, cu Institutul de Ştiinţe ale Vieţii al Universităţii noastre, prin care vom aborda teme de interes privind performanţele sportive. Universitatea noastră a fost onorată să găzduiască Forumul Decanilor de Educaţie Fizică şi Sport din România, mai ales că acest forum a coincis cu 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”. În cei 20 de ani de activitate, Facultatea noastră a dat forţei de muncă peste 1500 de absolvenţi de licenţă şi de masterat şi a creat multe personalităţi în domeniul sportului, care au obţinut numeroase medalii naţionale şi internaţionale. Amintesc performanţele echipei de baschet feminin, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” ICIM, care este campioana României şi a Cupei Europei Centrale. Prin sprijinul şi în urma colaborării cu autorităţile locale, am preluat un nou teren de atletism, terenul Gloria UVVG, care este amenajat pentru noi performanţe, unde împreună cu alte organizaţii din Arad vom desfăşura activităţi de performanţă atât pentru tinerii din municipiu, cât şi pentru studenţii noştri”.

Decanii Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România şi Gabriela Szabo au vizitat şi stadionul Gloria al UVVG, unde au avut o întrevedere cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care le-a prezentat oaspeţilor investiţiile realizate în baza sportivă de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” şi Primăria Arad.