Centru educaţional pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, deschis la Şcoala 141 din sectorul 5

Un centru educaţional, care vine în sprijinul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, a fost deschis marţi, la Şcoala nr.141 din sectorul 5, în cadrul programului “Creştem împreună” al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Centrul, care va funcţiona în sistem after-school şi before, se alătură celorlalte 16 existente în alte oraşe.

“Obiectivul nostru este să găsim modalităţi de a proteja copiii cu părinţii plecaţi în străinătate. Am constatat că aceştia sunt afectaţi emoţional de lipsa părinţilor. Conform datelor, în decembrie 2012 circa 80.000 de copii sunt lăsaţi în grija rudelor. Din 2007 şi până în prezent cifrele pot fi de 3 ori mai mari”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, cu ocazia deschiderii centrului.

Potrivit acesteia, problema copiilor crescuţi de rude este una majoră pentru societate, iar aceştia au dificultăţi de comunicare, abandonează şcoala şi nu se dezvoltă emoţional cum ar trebui. În Centrul de la Şcoala Generală 141 sunt înscrişi deja 31 de elevi, intenţia organizaţiei fiind aceea de a completa numărul acestora până la cel puţin 65. Programul educaţional al Centrului va fi dimineaţa şi după-amiaza în funcţie de orele de curs, dar şi la sfârşitul săptămânii şi în vacanţe. “Vor exista programe de vacanţă susţinute de voluntarii noştri”, a spus Alexandrescu.

Prezent la festivitatea de deschidere a centrului, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, a apreciat programul social dezvoltat în România. “Eu însumi sunt un părinte care lucrează departe de copii şi sunt sensibil la acest aspect. În Italia există peste un milion de părinţi care lucrează şi contribuie la bugetul statului italian, aşa că avem şi noi o responsabilitate pentru a putea asigura o dezvoltare echilibrată a copiilor”, a spus ambasadorul italian.
Reprezentantul Ministerului Educaţiei Naţionale, inspector Cătălina Chendea, a afirmat că aceşti copii cu părinţi plecaţi în străinătate pot fi incluşi fără rezerve la categoria “defavorizaţi” pentru că au nevoie să beneficieze de servicii adecvate. “Ne-am propus un scop bun, diminuarea părăsirii copiilor de către părinţi. Acest centru este binevenit”, a arătat Chendea.

Directoarea Şcolii 141, Luminiţa Drăghici, a mulţumit tuturor factorilor implicaţi în proiect, precizând că şcoala are nevoie de sprijin social pentru că se află într-o comunitate defavorizată. “Avem 780 de elevi în şcoală şi 31 au părinţii plecaţi în străinătate. Şcoala se confruntă cu problemele familiei în general, lipsa spaţiului locativ, lipsa banilor şi lipsa educaţiei părinţilor, destul de mulţi având doar câteva clase primare. Copiii au jucării, haine, pentru că le trimit părinţii, dar căldura sufletească nu se poate transmite prin telefon sau internet”, a spus Luminiţa Drăghici.

Statisticile arată că în anul 2012 peste 46.000 de copii au avut un singur părinte plecat în străinătate, 23.000 – ambii părinţi la muncă în afară şi circa 10.000 un părinte unic susţinător plecat. Lipsiţi complet de grija părintească sunt 32.000 de copii. AGERPRES