Deputatul Mihai Sturzu anunţă un proiect de lege prin care practica studenţească va fi considerată experienţă profesională

sturzumihairazvan.jpgDeputatul PSD Mihai Sturzu, membru al Comisiei de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă, a declarat vineri, la Târgu Mureş că lucrează la un proiect de lege prin care perioadele de practică şi de voluntariat ale studenţilor, din timpul facultăţii, să fie considerate experienţă profesională.

“O să profit de această scurtă vizită la Târgu Mureş, chiar de aici din curtea UMF (Universitatea de Medicină şi Farmacie, n.r.), să dau o veste bună, sper, pentru toţi studenţii din România. Chiar în acest moment, şi sper ca după Paşti să depunem un proiect legislativ, prin care perioadele de practică şi de voluntariat ale studenţilor, din timpul facultăţii, să fie considerate experienţă profesională. Astfel încât la absolvirea facultăţii, studenţii să nu se mai afle în situaţia foarte delicată în care-şi caută un job, îşi caută un serviciu şi angajatorul le cere deja experienţă, pentru că nu ai cum să ai experienţă de muncă, alta, la finalul absolvirii studiilor, decât cea din timpul facultăţii”, a arătat Mihai Sturzu.

Deputatul a precizat că la acest proiect de lege lucrează alături de un grup de deputaţi tineri, inclusiv parlamentarul mureşean Florin Buicu, şi că prin acesta se speră “să facem din ce în ce mai mult bine pentru tinerii din România”. “Este deja în lucru proiectul de lege, eu sper să-l depunem acum, până la vacanţa parlamentară, eu mi-aş dori finalul lunii mai, începutul lunii iunie şi sperăm să grăbim procedura de trecere a acestei legi prin comisiile de educaţie, juridică, şi să trecem repede cu ea, astfel cumva studenţii care încep anul universitar 2013-2014 să beneficieze de această lege. Eu cred că ar ajuta foarte mult, mai ales locurile de muncă pentru tineri”, a susţinut Sturzu.

Parlamentarul PSD a mai arătat că printr-o astfel de lege s-ar responsabiliza foarte mult angajatorii, care în prezent se limitează la a semna doar adeverinţe de practică, fără ca studenţii să efectueze practica respectivă. “Mi-aş dori foarte mult ca angajatorii să-şi dea seama că experienţa pe care un tânăr o petrece ca voluntar sau în perioada de practică este foarte importantă profesional. În ţările mai dezvoltate, acest sistem a dus la legături foarte strânse între universităţi şi marile companii, în sensul că interesul companiilor este foarte ridicat pentru tineri încă din timpul studiilor, îi iau de când sunt studenţi şi, la finalul facultăţii deja i-au evaluat, ştiu ce fac, cum se descurcă şi deja copiii termină facultatea cu un loc de muncă asigurat. Cea mai mare problemă a tinerilor din România o reprezintă, în zilele acestea, în ani aceştia, locurile de muncă şi atunci tot ceea ce facem noi trebuie canalizat în această direcţie”, a subliniat Mihai Sturzu.

Acesta a spus că ideea proiectului de lege nu este transferarea problemei din grija universităţilor în mâna angajatorilor şi invers şi că baza acestui proiect este motivarea studenţilor ca în vacanţe să se specializeze, ‘pentru că asta este o altă problemă, foarte mulţi tineri termină studiile şi de fapt nu ştiu despre ce au studiat’.

Mihai Sturzu a arătat că din punct de vedere al pregătirii profesionale angajatorii se plâng de calitatea absolvenţilor, dar că şi cerinţele angajatorilor nu pot fi aberante, prin impunerea unei experienţe de cinci ani unui proaspăt absolvent de facultate. AGERPRES