Zilele Educaţiei Medicale la U.M.F. “Carol Davila”

Departamentul de Educaţie Medicală al Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti a organizat în perioada 15 aprilie – 26 aprilie cea de-a VI- a ediţie a “Zilelor Educaţiei Medicale”. Evenimentul s-a desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, unde a reunit un număr foarte mare de studenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti, dar şi studenţi de la facultăţile cu profil biomedical.

Zilele Educaţiei Medicale – proiect naţional care îşi propune la fiecare ediţie să orienteze studenţii mediciniști în plan profesional prin intermediul unor evenimente ştiinţifice, a abordat anul acesta conferințe și workshop-uri științifice, dintre care amintim: “Conferința de Orientare Postuniversitară” adresată studenților din anii terminali, moderată de Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, „Târgul Laboratoarelor de Cercetare”, prezentat de Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, prorector UMF “Carol Davila”, conferinţa “Baze anatomice în mecanismul somnului”, susţinută de Conf. Unif. Dr. Florin Filipoiu, şeful catedrei de Anatomie din cadrul UMF “Carol Davila”, workshop-ul “How to present a scientific paper”, prezentat de Conf. Dr. Laurenţiu Beluşică, catedra de Chirurgie Generală UMF “Carol Davila” şi conferinţa interactivă “Abordarea psihologică a pacientului”, susţinută de psiholog Simona Vlădica, director general Sănătatea Media Group.

Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, moderatorul conferinţei de “Orientare Postuniversitară”, este de părere că: “Atât studenţii din toţi anii de studiu cât şi formatorii trebuie să înţeleagă importanţa şi responsabilităţile pe care le au atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun mijloc de a-şi croi viitorul profesional. Totul se bazează pe propria lor putere de decizie. La sfârşitul parcursului de studiu universitar şi postuniversitar, studentul trebuie să fie pregătit să facă faţă standardelor europene de performanţă.”

“Târgul Laboratoarelor de Cercetare”, workshop ce a avut mare succes la ediţiile anterioare ale evenimentului Zilele Educaţiei Medicale, a continuat şi anul acesta printr-o serie de şapte prezentări ale laboratoarelor de cercetare din cadrul UMF “Carol Davila”: “Fiecare laborator de cercetare a avut ocazia să interacţioneze cu studenţii şi să le prezinte acestora activităţile, structura, proiectele pe care le au în derulare şi cel mai important, oportunităţile de dezvoltare pe care le au studenţii. Cercetarea reprezintă un element ce trebuie încurajat în rândul studenţilor încă din primul an de studiu. Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila este o universitate de elită care şi-a propus să creeze performanţă atât la nivelul învăţământului universitar şi postuniversitar cât şi la nivelul cercetării ştiinţifice”, a susţinut Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, prorector UMF “Carol Davila”.

Un alt subiect incomplet cunoscut şi puţin discutat în anii de facultate este “Mecanismul somnului”, temă abordată de Conf. Unif. Dr. Florin Filipoiu, şeful catedrei de Anatomie din cadrul UMF “Carol Davila” în cadrul Zilelor Educaţiei Medicale: “În această situaţie prezentarea structurilor anatomice implicate în realizarea somnului şi a viselor, într-un context multidisciplinar şi însoţită de date clinice, vine să completeze un minus curricular. Am fost extrem de impresionat de faptul că într-o vineri seara la ora 18, un numar foarte mare de studenţi au venit din proprie iniţiativă, neobligaţi de nimeni, să asiste la o conferinţă de anatomie. Atmosfera a fost extraordinară şi trebuie să recunosc – măgulitoare. Pentru mine un astfel de eveniment arată în primul rând calitatea excepţională şi interesul studenţilor acestei generaţii.”
Alte două lucrări deosebit de importante pentru studenţi au fost susţinute de Conf. Univ. Dr. Laurenţiu Beluşică, catedra de Chirurgie Generală UMF “Carol Davila”, şi anume “How to present a scientific paper”, cu referiri în speţă la lucrarea de diplomă şi “Medicii români în afara graniţelor”: “Le-am explicat studenţilor regulile de aur ale unei prezentări de succes şi le-am vorbit despre experienţa mea de lucru în străinătate. Consider că este extrem de benefic pentru dezvoltarea profesională a medicilor ca aceştia să profeseze şi să se perfecţioneze şi în afara graniţelor, iar apoi, să revină în ţară cu credinţa că ei vor contribui la schimbarea în bine a sistemului medical românesc”.

Tot în cadrul celor două săptămâni ale evenimentului Zilele Educaţiei Medicale, studenții au avut ocazia de a afla lucruri foarte importante şi utile pentru viitoarea lor cariera de medici, de la psiholog Simona Maria Vlădica. Astfel, lector universitar Simona Maria Vlădica le-a vorbit studenţilor despre cum percep pacienții medicul, ce aşteptări au de la acesta, cum influenţează personalitatea pacientului primirea unui diagnostic şi acceptarea tratamentului, despre importanța comunicǎrii medic-pacient, despre rolul formării psihologice a medicului inca din facultate, dar și despre ceea ce ȋnseamnǎ consimțǎmȃntul informat şi valoarea acestuia.

“Pentru o abordare adecvată a pacientului în context bio-psiho-social, trebuie să ţinem seama de cunoaşterea acestuia dincolo de antecedentele sale patologice, în contextul reţelei sale sociale, cu preferinţele, valorile şi convingerile sale legate de actul medical. Medicul are obligaţia morala de a aborda pacientul cu empatie, interes, grijă, atenţie şi respect, relatia de incredere intre medic si pacient fiind una definitorie pentru reusita actului terapeutic”, a concluzionat psihologul Simona Maria Vlădica, director general al Sǎnǎtǎtea Media Group.
Evenimentul „Zilele Educației Medicale” este un proiect naţional ce se desfăşoară în departamentul SCOME (Standing Committee on Medical Education) din cadrul Federației Asociațiilor Studenților la Medicină din România, FASMR fiind și organizatorul național al proiectului. Evenimentul a fost inițiat la nivel local în 2008 de către SSMB şi implementat de trei ani consecutiv la nivel naţional, în universităţile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureş și Braşov.