Inspectoratul Şcolar Timiş a primit fonduri pentru achiziţionarea de manuale

manuale_scolare.jpgInspectoratul Şcolar Timiş a primit fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru achiziţionarea manualelor pentru anul şcolar viitor, cu 80.000 de lei mai mult decât s-a alocat pentru actualul an şcolar.

Cu toate acestea, nu vor putea fi cumpărate decât o parte din manuale, respectiv, integral pentru clasa I şi înlocuirea celor care sunt într-un grad avansat de uzură. “Am primit 600.000 de lei. Priorităţile generale, atunci când şcolile vor comanda manuale, sunt înlocuirea manualelor aflate într-un stadiu foarte avansat de uzură şi retipărirea manualelor pentru clasele V-VIII la disciplinele de examen: română, matematică, limba maternă. Pentru clasa I, comandăm integral numărul necesar pentru fiecare şcoală, de ani de zile”, a declarat presei, marţi, inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz.

Fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brânzan, declara anul trecut că sute de mii de elevi riscă să se îmbolnăvească de afecţiuni respiratorii, mai ales de astm bronşic sau alergii, din cauza manualelor vechi. “Tot felul de viruşi se pot dezvolta pe foile manualelor, iar, dacă mai ajung şi în mediu umed, aceştia se dezvoltă într-un mediu cât se poate de prielnic. Nu de puţine ori se tuşeşte sau se strănută deasupra paginilor”, a explicat Ovidiu Brânzan.

În anul şcolar 2012-2013, s-au achiziţionat 125.000 de manuale în Timiş. Manualele noi sunt destinate elevilor cuprinşi în învăţământul obligatoriu, cei de clasele a XI-a şi a XII-a fiind nevoiţi să şi le cumpere din propriul buzunar. În perioada următoare, unităţile şcolare vor prezenta comenzile cu necesarul de manuale la Inspectoratul Şcolar, care va centraliza datele şi va intermedia achiziţia. AGERPRES