România a fost prezentă la cea de-a 8-a întâlnire anuală a Cluburilor Europene

parada_schuman.jpgPeste 60 de elevi, 10 profesori și 10 voluntari ai Fundației Schuman, din circa 14 țări, au participat, pe parcursul a patru zile, la cea de-a 8-a întâlnire anuală a Cluburilor Europene, întâlnire care s-a desfășurat la Varșovia, în cadrul proiectului Act locally (2012-2013) , finanțat de Comisia Europeană – axa ”Europa pentru cetățeni”.

Ideea generală a proiectului a pornit de la observația că, progresul pe care îl face societatea în promovarea cetățeniei active, a toleranței și a egalității de șanse la nivel transfrontalier, în rândul tinerilor, ar fi imperfect fără conectarea acestuia la o perspectivă intergenerațională, care să facă uz de experiența vârstnicilor și să anime un dialog viu nu numai cu tinerii de azi, ci cu generații care includ deopotrivă părinți și bunici. Proiectul este rezultatul discuțiilor care au avut loc între participanții la cea de-a 7-a întâlnire a Cluburilor Europene (2011) la Kielce, în Polonia și se adresează cluburilor europene, ca structuri non-formale ale tinerilor cetățeni, interesați de problematica europeană, de promovarea valorilor democratice și a dialogului intercultural.

Evenimentele proiectului au fost concepute pentru a atrage atenția participanților asupra propriilor acțiuni și comportamente, pentru evaluarea propriilor experiențe și inițierea de activități care să îi motiveze pe oameni să participe activ la activități de voluntariat care să producă schimbări pozitive în societate.
Pe parcursul celor patru zile, membrii cluburilor europene au participat la o serie de ateliere de lucru, jocuri, dezbateri și discuții prin care s-a urmărit provocarea unui efect pozitiv vis-a-vis de voluntariat și comunicarea intergenerațională, pentru dezvoltarea unei societăți în care fiecare om contează.

Punctul culminant al întâlnirii a fost reprezentat de Parada Schuman și European Village – spațiul de festival în care cluburile școlare au primit o zonă desemnată pentru jocuri interactive, spectacole, prezentări și care primește anual până la 10000 de vizitatori, oferind vizibilitate tuturor participanților la proiect, pentru promovarea toleranței și a spiritului de acțiune comună între generații.

Din România au participat un număr de 9 persoane (3 profesori și 6 elevi), din trei licee: Colegiul Economic ”Ion Ghica” Târgoviște (prof. Carmen Rădulescu), Colegiul Național ”I.L.Caragiale” București (prof. Gabriela Badea) și Liceul Teoretic ”Lascu Vodă” Siret (prof. Aspazia Olar).