SNSPA a lansat primul Institut de Studii Latino-Americane din România

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a lansat joi, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, primul Institut de Studii Latino-Americane din România, care îşi propune ca prin intermediul activităţilor de cercetare, dezbateri şi parteneriate să contribuie la dezvoltarea şi promovarea relaţiilor academice dintre America Latină şi Europa Centrală şi de Est.

Institutul urmăreşte să ofere expertiză către mediul academic, actori sociali, economici şi politici relevanţi, precum şi să contribuie la promovarea schimburilor de valori dintre cele două zone.
Totodată, ISLA reprezintă un spaţiu deschis lumii academice, politice, diplomatice, economice, mediatice şi de afaceri, având drept scop promovarea experienţei ţărilor din Europa Centrală şi de Est în procesul de integrare euro-atlantică aflat în curs de dezvoltare de către UE, NAFTA şi Mercosur.

“România a avut o tradiţie, iar această tradiţie nu se mai află la acelaşi nivel. Mă refer la tradiţia de colaborare cu spaţiul latino-american. Dorinţa de a colabora nu a dispărut. Eu cred că azi colaborarea în spaţiul academic între universităţile româneşti şi cele din acest spaţiu se află mult sub nivelul la care am putea să admitem o astfel de colaborare. Ne aflăm într-un moment în care trebuie să mergem mai departe. Cred că trebuie să ne gândim la o echilibrare a relaţiilor noastre internaţionale şi la recuperarea spaţiilor de colaborare pe care le-am pierdut şi eventual la deschiderea altor spaţii. Cred că la Bruxelles ar trebui să anunţăm de fiecare dată când ne ducem că în afară de Europa mai există şi alte spaţii ale lumii şi dacă ne vom concentra prea mult pe Europa şi numai Europa atunci am putea să pierdem ansamblul”, a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la evenimentul de lansare.

La rândul său, preşedintele Senatului SNSPA, Iordan Bărbulescu, a arătat că ”România este obligată să dezvolte relaţia cu America Latină şi Caraibe şi să se constituie într-un pol academic dedicat acestei zone măcar pentru faptul că, după Madrid, Lisabona, Paris şi Roma, următoarea capitală latină a Uniunii Europene este Bucureştiul”. ”Vorbim şi gândim în limbi şi culturi înfrăţite şi avem datoria să dezvoltăm un Institut de Studii Latino-Americane. De aceea, prin intermediul Institutului, SNSPA va deveni un punct de legătură între mediul academic din cele două regiuni, un centru de excelenţă pentru dezbateri şi parteneriate, dar şi un actor important în promovarea imaginii şi a intereselor naţionale şi regionale în zona Americii Latine”, a spus preşedintele Senatului SNSPA.

El a afirmat în acest sens că astfel pot fi consolidate drumurile deschise pe cale politică şi diplomatică.
Alexandru Mihai Ghigiu – cercetător în cadrul Institutului – a declarat, la rândul său, că prin crearea acestui centru se doreşte dezvoltarea de parteneriate cu universităţi din America latină şi prin urmare mobilităţi ale studenţilor, elevilor şi profesorilor.
Ghigiu a mai spus că Institutul va semna foarte curând acorduri cu o universitate din Mexic şi alta din Brazilia. “Dorim dezvoltarea de programe masterale la care să studieze tineri nu numai din România”, a afirmat tânărul cercetător.

La evenimentul de lansare au participat Raymundo Santos Rocha Magno, ambasadorul Republicii Federative a Braziliei în România, Maria Eliana Cuevas Bernales, ambasadoarea Republicii Chile în România, Marta Caridad Fajardo Palet, ambasadoarea Republicii Cuba în România, Héctor Casanueva, secretarul general al Centrului Latino-American de Relaţii cu Europa – CELARE (Santiago, Chile). AGERPRES