Loturile olimpice de fizică ale României, Ungariei şi Moldovei şi-au testat cunoştinţele la Zalău

Elevii componenţi ai loturilor olimpice de fizică ale României, Ungariei şi Moldovei au participat, la începutul acestei luni, la Zalău, la a XVI-a ediţie a Concursului Internaţional Preolimpic de Fizică, o ultimă verificare înaintea Olimpiadei Internaţionale de Fizică, care va avea loc la Copenhaga în luna iulie.

“E un concurs foarte tare, la care problemele chiar sunt ca la internaţională sau chiar mai grele câteodată şi copiii noştri chiar sunt buni. Noi şi Ungaria suntem cele mai tari ţări din Europa. Noi batem în mod curent toate celelalte ţări: Anglia, Franţa, Spania, Italia, ţările cu populaţie foarte mare, noi neavând populaţie aşa de mare dar avem dorinţa şi găsim între copiii noştri destui elevi pe care să-i putem aduce în situaţia de a câştiga la aceste olimpiade internaţionale”, a declarat marţi, după festivitatea de premiere, Adrian Dafinei, profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, coordonator al lotului olimpic de fizică al României.

Potrivit sursei citate, competiţia desfăşurată în acest an la Zalău a fost iniţiată de România şi Ungaria, în 1999, dar din 2005 a fost cooptat şi lotul olimpic de fizică al Moldovei. “Este un concurs care a ajuns la a XVI-a ediţie şi care se desfăşoară între România şi Ungaria. Aşa a început. Din 2004 i-am convocat şi pe moldoveni pentru că noi credem că avem responsabilităţi mari faţă de Basarabia şi atunci i-am invitat să participe. Urmarea a fost că ei au început să se poarte foarte bine şi la internaţională, în momentul acesta, probabil că după chinezi şi ruşi, cei mai mulţi copii de o naţionalitate care urcă pe scenă sunt români. Anul trecut toţi copiii noştri au luat medalii, ceea ce pentru noi e obişnuit, dar şi toţi cei din Moldova au luat medalii. Nu de aceeaşi culoare cu ale noastre, dar au luat de asemenea medalii. Şi au fost pe scenă, la olimpiada internaţională, 10 persoane de neam românesc”, a precizat Adrian Dafinei.
Medalia de aur a ediţiei a XVI-a a Concursului Internaţional Preolimpic de Fizică a fost adjudecată de elevul Szabo Attila, din Ungaria, în vreme ce din lotul României s-au remarcat: Tudor Ciobanu – locul I, Dan Andronic – locul II şi Sebastian Dumitru – locul III. AGERPRES