Ministrul Remus Pricopie anunță semnarea unui viitor acord cu Austria în domeniul învăţământului profesional

pricopie_remus3.jpgUn acord de colaborare cu Austria în domeniul învăţământului profesional urmează să fie semnat de Guvern, în cel mult două luni, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-o conferinţă de specialitate privind învăţământul profesional.

“Am dinamizat dialogul cu Austria, Germania şi Finlanda, ţări cu tradiţie în domeniul învăţământului profesional, pentru schimburi de informaţii. Un schimb de scrisori a avut loc între primul ministru al României şi primul ministru al Finlandei, pentru colaborare în schimbul de cunoştinţe în domeniul învăţământului profesional. Primul ministru va face o vizită în Germania, iar din delegaţie va face parte un important grup de specialişti în domeniul învăţământului profesional. În cel mult două luni, semnăm cu Austria un acord pentru zona învăţământului profesional şi ethnic”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul a apreciat că poate fi urmat şi în România exemplul Austriei şi Germaniei, unde pregătirea profesională şi specializarea într-un domeniu începe cu practica într-o şcoală de meserii, urmată de liceu şi o facultate. “În ultimii ani noi am avut cultura diplomei. În alte ţări nu este nicio ruşine să ai o şcoală profesională şi apoi să faci un liceu şi o facultate. Am stat de vorbă cu oameni din Austria şi Germania, care au trecut prin acest sistem de ucenicie, de pregătire într-o şcoală profesională, după care au absolvit un liceu şi o universitate”, a explicat ministrul Învăţământului, care consideră că între şcolile profesionale şi industria producătoare trebuie să existe un dialog. “Încercăm să dezvoltăm sistemul învăţământului dual, prin care să fie corelată educaţia cu piaţa muncii”, a mai spus Pricopie. AGERPRES