Peste 1.000 de liceeni vor fi “studenţi”, două săptămâni, prin programul “Universităţi de Vară pentru Elevi”

studenti-aula.jpgPeste 1.000 de elevi de clasa a XI-a vor participa, timp de două săptămâni, la programul ”Universităţi de Vară pentru Elevi”, lansat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

”Elevii pot gusta viaţa de student în una din cele 12 universităţi din 8 centre universitare implicate în cel mai amplu program naţional de promovare a unei alegeri informate şi corecte a studiilor universitare de către elevii din România. Timp de 14 zile aceştia vor merge la cursuri şi seminarii, la examene, participa la traininguri, dezbate probleme importante pentru educaţie şi tineret şi vor trăi studenţeşte, dormind în cămine şi mâncând la cantine şi localuri specifice. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să acceseze situl http://www.universitatipentruelevi.ro”, precizează organizatorii, într-un comunicat remis joi.

Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, afirmă că aproape jumătate din studenţi renunţă la facultate, în mare parte din cauză că nu ştiu dinainte dacă facultatea li se potriveşte dar şi pentru că nu cunosc costurile şi alte detalii relevante. În plus, adaugă el, mulţi studenţi nu ştiu de la început că se pot implica în organizaţii studenţeşti, ce drepturi au şi cum şi le pot apăra, ce oportunităţi oferă oraşul gazdă.
”Toate sunt probleme la care ne dorim să răspundem prin acest program”, punctează preşedintele ANOSR.

Reprezentanţii studenţilor şi ai elevilor cred că prin acest program ”pot tăia de la rădăcini motivele abandonului şcolar universitar în rândul participanţilor şi pot reda tinerilor o imagine corectă legată de beneficiile urmării unei facultăţi, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra învăţământului atât în mediul preuniversitar cât şi în cel universitar”.

Organizatorii proiectului argumentează necesitatea acestuia şi prin faptul că la nivelul Uniunii Europene se preconizează că cererea de absolvenţi de studii superioare pe piaţa forţei de muncă va creşte cu aproximativ 16 milioane până în 2020, pe când cea pentru personal necalificat va scădea, în aceeaşi perioadă, cu aproximativ 12 milioane.

În România, absolvenţii de studii superioare au cu 30% mai multe şanse să se angajeze decât absolvenţii de studii medii şi de două ori mai multe şanse decât cei cu nivel scăzut de educaţie.

Universităţile în care organizaţii studenţeşti membre sau partenere ale ANOSR implementează programul sunt: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea Europei de Sud-Est Lumina din Bucureşti şi Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Proiectul este susţinut de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Educaţiei Naţionale. AGERPRES