A crescut numărul de locuri la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava pentru viitorul an universitar

universitatea-din-suceava.jpgNumărul locurilor la studiile de licenţă-zi pentru cetăţenii români, în Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), pentru anul academic 2013-2014, a crescut cu 20, a declarat, marţi, rectorul Valentin Popa. ”Suntem printre puţinele universităţi care cunosc o uşoară creştere din acest punct de vedere”, a spus Popa. El a precizat, totodată, că pentru Admiterea 2013 există locuri cumulate pentru etnicii români din Moldova şi de pretutindeni.

Popa a precizat că, pentru Licenţă, celor 1.020 de locuri destinate cetăţenilor români la care se adaugă 30 de locuri pentru cetăţenii români din Republica Moldova, absolvenţi de bacalaureat în România, se mai adaugă încă 30 de locuri distincte, toate cu bursă, alături de 123 de locuri, dintre care 100 cu bursă, pentru moldoveni şi ceilalţi cetăţeni români din diaspora.

USV propune locuri bugetate pentru 45 de programe de studiu la Licenţă, existând şi o propunere de până la 1.400 de locuri cu taxă. În ceea ce priveşte învăţământul la distanţă, au fost propuse cifre de admitere pentru nouă programe de studiu care însumează un număr total de 565 de locuri, toate cu taxă.

Pentru studiile masterale, USV a primit de la Minister, ca şi anul trecut, un număr de 400 de locuri, fiind demarate deja demersurile pentru suplimentarea acestei cifre. ”Anul trecut am mai primit o suplimentare de 40 de locuri pentru sesiunea din toamnă”, a spus Popa. Cele 400 de locuri au fost distribuite pe 30 de programe de studiu, existând şi un număr de 35 de locuri alocate cetăţenilor din Republica Moldova care au obţinut Licenţa în România, sau într-un alt stat în care diploma de Licenţă poate fi recunoscută în România. Tot pentru masterat există disponibil şi un număr de 1.023 de locuri pentru învăţământul cu taxă.

Popa a spus, totodată, că, pentru acest an, nu s-au propus locuri bugetate la un program din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, respectiv Ingineria şi Protecţia Mediului în Industrie. Alte două programe de studiu care nu vor fi bugetate sunt la Facultatea de Silvicultură şi la Facultatea de Istorie şi Geografie. Din aceleaşi considerente nu s-a propus o cifră de şcolarizare nici pentru Învăţământul de Licenţă/zi, la Geografie.
Pe de altă parte, apar două masterate noi, acreditate, unul la Facultatea de Inginerie Alimentară – Management în Industria Alimentară, Alimentaţie Publică şi Nutriţie specială, iar unul în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică – Diagnostic şi Evaluare economico-financiară. Taxele de şcolarizare pentru programele de studii din cadrul USV variază între 2.000 şi 4.000 lei pe an. AGERPRES