Traian Băsescu vede în învăţământul profesional o şansă pentru tineri: “Avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie”

basescu_la_tribuna.jpgPreşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, miercuri, asupra tendinţei de creştere a ratei şomajului în rândul tinerilor, punctând că o şansă pentru aceştia o reprezintă învăţământul profesional şi că trebuie renunţat la “mercantilismul” din educaţie pentru că altfel vor exista “generaţii sacrificate”.

“La această conferinţă participă miniştrii muncii. Ei sunt deja acolo şi pregătesc un proiect de program la nivel european pe care să-l andoseze şefii de stat şi de guvern în această după-amiază. Din punctul nostru de vedere, important este acest schimb de experienţă ce va rezulta din dezbateri – care sunt soluţiile statelor membre? În ceea ce ne priveşte, vreau să plecăm de la realităţile noastre, şomajul în rândul tinerilor reprezintă 23,8% din total şomerilor din România. Este situaţia de pe primul trimestru al acestui an. Este un şomaj care, faţă de 2012, a crescut cu un procent “, a spus preşedintele, într-o declaraţie susţinută la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, înaintea deplasării la Conferinţa privind Ocuparea Tinerilor, care se desfăşoară la Berlin.

Potrivit preşedintelui, tendinţa în privinţa şomajului este aceea de a afecta într-un procent tot mai mare tinerii. El a arătat că programele privind reducerea numărului şomerilor ar trebui îndreptate către zonele în care şomajul este în creştere sau a depăşit 25%. În context, Băsescu a punctat faptul că în România există tei regiuni – Sud – Moldova, Centru şi Regiunea Sud-Est -, în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%. “În discuţiile pe care le vom avea, voi sublinia măsurile legislative care s-au luat în Romania pentru a stimula angajarea tinerilor în câmpul muncii”, a adăugat Băsescu.

El a punctat că o primă măsură în acest sens a fost legea uceniciei, susţinută de Guvernul Boc. Preşedintele a mai arătat că un program de succes în acest sens a fost cel generat de legea educaţiei, prin care s-a reintrodus învăţământul profesional. “Pentru 2013-2014, pentru învăţământul profesional sunt 20.000 de locuri şi aş vrea ca acest lucru să-l audă şi părinţii şi tinerii. Sunt 20.000 de locuri şi 1.800 de firme care solicită să preia în învăţământ profesional tineri care au trecut de clasa a IX-a. (…) Este clar că o şansă importantă pentru tineri este învăţământul profesional. (…) Eu sper ca şi părinţii şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie, a şti să faci ceva este garanţia, poate nu a prosperităţii, a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari, atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi astăzi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional, pentru că multele universităţi inventate peste tot pe cuprinsul ţării trebuie să aibă materie primă plătitoare. A venit momentul în care ori înţelegem că aveam obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate”, a susţinut şeful statului.

El a mai spus că va rămâne un “susţinător fără rezerve” al consolidării învăţământului profesional ca o garanţie că un tânăr are o calificare, un loc de muncă. “Mi-ar plăcea să vedem cât mai mulţi tineri de clasa a X-a care optează pentru învăţământul profesional şi pe care să-i găsim activând în procesul de pregătire pe lângă Dacia Piteşti, pe lângă Ford Craiova, pe lângă Sidex Galaţi, pe lângă multe alte companii din România şi, de ce nu, în zona de învăţământ profesional agricol”, a conchis Băsescu. AGERPRES