90% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi au autorizaţii sanitare de funcţionare

clasa_preg.jpgDirectorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, a anunţat, miercuri, că 90% dintre cele peste 450 de unităţi de învăţământ din judeţ au autorizaţii sanitare de funcţionare.

Potrivit acestuia, procentul este mai bun decât cel de anul trecut, când, cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, doar 67% dintre unităţile şcolare din judeţ depuseseră şi obţinuseră autorizaţiile de funcţionare.

El a precizat însă că şi în acest an vor fi cazuri în care elevii vor începe şcoala în unităţi ce nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.

“Cu siguranţă că nici în acest an nu vom avea un procent de 100% în privinţa autorizaţiilor, deşi procedura este o simplă formalitate. Dosarul pentru autorizare cuprinde o declaraţie pe propria răspundere a managerului unităţii, iar autorizaţia nu se reînnoieşte anual, aşa cum ar trebui, pentru a exista un control asupra şcolilor. Noi am trimis o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru modificarea procedurii de autorizare sanitară, în sensul că această autorizare trebuie reavizată anual, pentru că, de la an la an, s-a mai stricat o toaletă, s-a mai rupt un gard, deşi anul trecut, când au obţinut autorizarea, nu aveau astfel de probleme. Acum, 90% din unităţile de învăţământ au autorizaţie de funcţionare, în baza dosarelor aprobate anul trecut”, a spus Valentin Boldea. Un caz care se află deja în atenţia DSP Galaţi este cel al şcolilor din comuna Suhurlui, unde de mai multe luni alimentarea cu apă potabilă a fost întreruptă, din cauza neînţelegerilor cu societatea de distribuţie a apei, aflată în comuna vecină, Rediu.

“Ştim problema de acolo, operatorul de apă nu asigură nici măcar necesarul de apă pentru populaţie, noi am atras atenţia şi vom aplica sancţiunile care se impun. Şcolile cu siguranţă că vor fi verificate, iar dacă apa nu curge, vom da termene de remediere, după care trecem la sancţiuni”, a afirmat Valentin Boldea.

El a precizat că, anul trecut, 15 şcoli, majoritatea din mediul rural, au rămas fără autorizaţie de funcţionare, motivele fiind lipsa apei curente, un număr insuficient de toalete, grupuri sanitare situate în curte. AGERPRES