Inspectoratul Şcolar Covasna a schimbat 22 de directori de şcoli

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a numit 22 de directori noi la conducerea unităţilor de învăţământ din judeţ, schimbările fiind făcute fie în urma pensionării ori demisiei foştilor manageri, fie în urma constatării unor deficienţe în activitate.

Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma, a declarat marţi că evaluarea directorilor a început încă de acum două luni şi s-a făcut în mod transparent şi corect, cu respectarea prevederilor legii. Aceasta a menţionat că posturile de directori nu au mai fost scoase la concurs de Ministerul Educaţiei de cinci ani, prin urmare noii manageri au fost numiţi pentru o perioadă de un an, cu detaşare în interes de serviciu.

‘Majoritatea directorilor au rămas aceiaşi. În reţeaua şcolară sunt 80 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi încă patru unităţi conexe, iar începând cu luna septembrie au fost numiţi 22 de directori noi, dintre care 12 directori adjuncţi (…) Am căutat oameni serioşi, profesionişti şi responsabili (…) Sper că am găsit oamenii cei mai buni’, a spus Keresztely Irma, subliniind că nu au fost niciun fel de influenţe politice în nominalizarea acestora.

Şefa Inspectoratului a recunoscut că i-a fost destul de greu că găsească oameni potriviţi, pentru că majoritatea cadrelor didactice nu-şi doresc funcţii de conducere, principalul motiv fiind remuneraţia mică în comparaţie cu volumul de muncă şi responsabilitatea.

‘Cu unii directori am avut chiar şi câte 3-4 runde de convorbiri până să-i convingem să accepte (…) Primul motiv este remuneraţia mică – azi indemnizaţia de conducere atinge echivalentul a şase ore săptămânale plătite cu ora (…) Al doilea motiv e că sistemul nu stimulează apetitul oamenilor pentru funcţiile de conducere, eşti atacat, expus (…), iar societatea nu-ţi dă o stare de stabilitate şi atunci mulţi spun că nu are rost să se lege la cap, mai bine îşi văd liniştiţi de viaţă, de familie şi prieteni’, a mai spus aceasta.
Keresztely Irma a menţionat că propunerile privind directorii de şcoli au fost luate pe baza evaluărilor specialiştilor şi în urma consultărilor cu autorităţile locale.

Printre unităţile de învăţământ care au o nouă conducere se numără şi Liceul ‘Korosi Csoma Sandor’ din staţiunea Covasna. Foştii manageri au fost schimbaţi pentru că nu au gestionat corespunzător scandalul izbucnit în primăvară, când o elevă de naţionalitate română a fost culpabilizată de unii colegi şi profesori şi ameninţată cu moartea pe un site de socializare pentru că a venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră de Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar ulterior a continuat să o poarte zilnic. AGERPRES