Deputatul Szabo Odon aminteşte că naveta copiilor la şcoală trebuie plătită prin lege

Deputatul UDMR Szabo Odon a reamintit vineri, într-o conferinţă de presă, că plata abonamentelor pentru copiii care fac naveta la şcoală este obligatorie prin lege, datoriile statului către elevi acumulându-se din luna noiembrie 2012.

“Ultima plată, în noiembrie anul trecut, s-a achitat doar în proporţie de 75%, dar plata abonamentelor este prevăzută expres în lege. Statul nu îşi onorează obligaţiile faţă de cetăţean. Dacă dumneavoastră nu vă plătiţi taxele, vi se impută şi vi se poate lua casa. Dar dacă Statul nu plăteşte, atunci cine răspunde?”, a spus Szabo Odon.

El a afirmat că, neavând bani de transport, va creşte abandonul şcolar al copiilor, mai ales în zonele rurale, de subzistenţă. “Dacă te oblig să mergi la şcoală şi să faci zece clase, trebuie să-ţi dau şi posibilitatea să faci şcoală”, a subliniat deputatul UDMR.

Potrivit deputatului, premierul Victor Ponta a spus, marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii grupului parlamentar al Uniunii, “că există analize şi că aceste datorii se vor plăti”, fără să precizeze însă o dată anume şi dând, însă câteva exemple de abuzuri cu abonamente la suprapreţ.

În acest caz, a spuns deputatul UDMR, trebuie să intervină organele abilitate ale statului, cum ar fi Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului. “Nu sistarea plăţii, stabilită prin lege, este soluţia. Această lege este în vigoare de aproape zece ani, încă de pe vremea ministrului PDL Mihail Hârdău. Este un drept mai vechi al acestor copii, care trebuie respectat”, a subliniat parlamentarul Uniunii. AGERPRES