Mihnea Costoiu: “Vom continua analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de masterat”

costoiu_mihnea.jpgMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, declară că în anul universitar care va începe la 1 octombrie numărul studenţilor înmatriculaţi în universităţile publice este mai mare decât anul trecut cu aproximativ 10%, deşi cifra absolvenţilor de bacalaureat a fost mai mică decât în alţi ani.

Mihnea Costoiu a spus vineri că va continua analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi masterat pe care instituţiile de învăţământ superior la derulează. “Vom continua ce am început în anul 2013 şi anume analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de masterat pe care universităţile din România le derulează împreună cu ARACIS astfel încât la finalul anului 2013 să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România pentru că în acest moment eu cred că sunt mult prea multe specializări de licenţă şi de master. La licenţă sunt câteva mii, trebuie să reducem masiv acest lucru şi împreună cu CNR, cu CNATDCU şi Consiliul Naţional al Cercetării să reuşim să ne punem la masă pe domenii pentru că nu poţi să compari medicina cu teatrul”.

“În paralel, anul acesta este anul în care după foarte mulţi ani am decis reducerea semnificativă a specializărilor pe care universităţile le organizau. Am închis 183 de specializări în luna iunie şi sunt foarte multe specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au termen în decembrie şi respectiv în martie anul viitor pentru a-şi clarifica situaţia şi vom continua această curăţenie pentru că universităţile trebuie… Au avut termen de graţie câţiva ani, nu mai putem merge cu grad de încredere scăzut sau neîncredere şi să dăm voie să se facă admitere”, a explicat Mihnea Costoiu.
El a anunţat că au intrat în monitorizare anul acesta patru universităţi acreditate şi zece universităţi autorizate provizoriu, care se adaugă la încă patru de anul trecut, toate acestea fiind verificate lunar.
Mihnea Costoiu a precizat că a trimis Corpul său de control la mai multe universităţi, printre care şi “Ovidius” din Constanţa, de la care semnalele venite sunt “foarte proaste”.

“Sunt câteva universităţi la care există Corpul de control al meu în această perioadă. O să fac referire doar la una singură Universitatea Ovidiu din Constanţa, iar la finalul controalelor… Rezultatul de la Constanţa o să-l facem public pentru că semnalele care sunt venite din aceste universităţi sunt unele foarte, foarte proaste. Vreau să fac precizarea că nu vorbim de universităţi private, vorbim şi de universităţi publice cărora li s-au pus în vedere toate aceste lucruri pentru că pe noi nu ne interesează forma de proprietate a universităţii, ci calitatea studiilor, programelor oferite studenţilor”, a spus Mihnea Costoiu. 2013- 09-29 El a declarat că pe baza hotărârii de guvern din iulie 2013 în anul universitar 2013-2014, mai exact în primul semestru al anului universitar, este posibilă scoaterea la concurs a posturilor didactice pentru învăţământ superior. “Anul acesta aşteptăm ca în maxim o lună să avem semnate contractele POSDRU pentru studiile doctorale şi post-doctorale. Am luptat foarte mult în acest an pentru deblocarea programului de resurse umane. Am avut 1.500 de cereri de rambursare. Sunt bucuros că am reuşit să lansăm call-urile anul acesta. Universităţile au depus un număr impresionant de proiecte. Avem peste 1.500 de proiecte depuse. Mai sunt încă înscrieri la doctorat, încurajez studenţii să se înscrie pentru că există mari şanse să fie beneficiari ai unor burse semnificative finanţate prin POSDRU. Aceste proiecte vin după o secetă în anul 2011 şi respectiv în 2012. Nu au mai fost organizate competiţii şi studenţii nu au mai beneficiat de aceste burse importante pentru cariera lor”, a explicat ministrul delegat.

Mihnea Costoiu a precizat că îşi doreşte în acest an realizarea unor metodologii privind autorizarea şi acreditarea programelor de studii de licenţă şi masterat. “Metodologiile sunt deja de foarte mulţi ani în vigoare şi după părerea mea nu mai sunt actuale şi trebuie să trecem de la faza în care evaluăm prin numărare. Numărăm scaune, mese, metri pătraţi la evaluarea universităţii. Trebuie să vedem ce calitate au absolvenţii care vin din aceste universităţi. Evaluarea trebuie să crească din punctul de vedere al cerinţelor. Trebuie să fim mai atenţi cu ceea ce acredităm. Pentru că o universitate timp de cinci ani de zile programele pe care le derulează singură fără să mai treacă prin acreditare. Evident împreună cu ARACIS ne dorim realizarea unor metodologii care să răspundă acestor cerinţe şi consultând experienţa ţărilor cu mai multă experienţă decât noi: modelul englez, german sau francez sunt de luat în seamă”, a adăugat ministrul delegat.

Potrivit acestuia, în metodologiile de acreditare şi autorizare va apare ca şi criteriul de performanţă sportul. Sportul în universităţi trebuie să aibă o pondere în toate specializările. “Am devenit un popor obez, cu multe probleme, copiii cu probleme locomotorii. Orice universitate va fi obligată să aibă un număr de ore de sport. Un număr minim impus de metodologiile de autorizare provizorie şi acreditare”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a precizat că anul acesta Ministerul Educaţiei Naţionale va începe discuţiile cu toţi actorii implicaţi pentru elaborarea metodologiei privind clasificare şi ierarhizarea universităţilor. “Această clasificare trebuie să se realizeze în acest an şi nu ne dorim adoptarea unei decizii fără consultarea actorilor implicaţi. Ne dorim o clasificare transparentă şi acest lucru se va întâmpla anul acesta. Trebuie să avem în vedere care sunt producţiile ştiinţifice ale fiecărui domeniu. Putem compara un domeniu sau altul ponderând. Sper ca dialogul să fie încheiat până la finalul anului 2013 astfel încât în primele luni ale lui 2014 să avem colectarea datelor, iar în finalul anului universitar 2013-2014 să avem clasamentul realizat, toate vizitele făcute”, a spus Mihnea Costoiu. AGERPRES