Ministrul Educaţiei a participat la inaugurarea Centrului de Excelenţă pentru elevii din învăţământul preuniversitar de la Pitești

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a participat, sâmbătă, la inaugurarea Centrului de Excelenţă de la Universitatea din Piteşti, realizat în colaborare cu Inspectoratul şcolar Judeţean Argeş şi destinat pregătirii elevilor cu rezultate deosebite din învăţământul preuniversitar.

Remus Pricopie a apreciat că proiectul realizat de ISJ Argeş şi Universitatea din Piteşti, care urmăreşte pregătirea pentru performanţă a elevilor din clasele IV-XII, poate reprezenta un model şi pentru alte zone ale ţării.

“Cred că această legătură dintre învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior, legătură care aici se construieşte într-un mod firesc, nu întotdeauna există în alte părţi, nu întotdeauna universităţile sunt atât de deschise”.

“Exemplul Centrului de Excelenţă şi al colaborării dintre ISJ Argeş şi Universitatea din Piteşti îl promovez de fiecare dată când am ocazia. (…) Cred că este foarte important ca viitorul elevilor să fie asigurat nu doar prin programele pe care le avem în şcoală sau prin efortul părinţilor, trebuie ca şi universităţile să dea o mână de ajutor”, a declarat ministrul Educaţiei.

Importanţa unui astfel de parteneriat a fost apreciată şi de rectorul Universităţii din Piteşti, profesor universitar doctor Ionel Didea. “Este un eveniment deosebit de important, pe care argeşenii şi-l doresc de foarte mult timp. Pot spune că am găsit, în sfârşit, reţeta pentru a reunifica eforturile dascălilor din regiune cu cele ale copiilor talentaţi. (…) Ne asumăm finalizarea procesului de pregătire a excelenţei în judeţul Argeş, urmând ca aceasta să se întindă la nivel regional, prin conceptul de excelenţă regională”, a afirmat rectorul.

Inspectorul şcolar general Florin Gardin a anunţat că proiectul grupelor de excelenţă, demarat experimental încă din anul şcolar 2012-2013, a avut ca rezultat o creştere a numărului elevilor argeşeni care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. “În urmă cu un an a apărut această idee, de a relua activitatea grupelor de excelenţă. Noi ne-am organizat foarte bine prin acest parteneriat şi am obţinut rezultate foarte bune, în sensul că (…) am avut 161 de elevi premianţi la nivel naţional şi internaţional, ceea ce nu este puţin”, a spus Florin Gardin.

La finalul festivităţii de deschidere a Centrului de Excelenţă, ministrul Remus Pricopie le-a înmânat diplome elevilor premiaţi la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. Primele grupe de excelenţă au fost constituite la disciplinele matematică şi limba română, în proiect urmând să fie incluse şi alte discipline, precum fizică, chimie, biologie şi geografie. AGERPRES