Academicianul Adam Puslojici, Doctor Honoris Causa al Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa

Academicianul Adam Puslojici, poet sârb şi traducător literar, membru de onoare al Academiei Române şi membru activ al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Serbia, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa.

‘Înainte de a fi un poet autentic, chiar un mare poet, Adam Puslojici este un personaj fantastic în spaţiul nostru dunărean. Chipul lui, amestec de asprime ţărănească şi lumină mistică, este icoana poetului răsăritean în care clocotesc pasiunile, frustrările, umilinţele şi reveriile spaţiului balcano-dunărean’, a afirmat academicianul Eugen Simion, prezent la manifestare, care a susţinut un Laudatio pentru Adam Puslojici.

De asemenea, gazda evenimentului, prof. univ. dr. Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, a vorbit despre privilegiul comunităţilor academice de pretutindeni de a acorda cinstire personalităţilor culturale şi ştiinţifice, care, prin talentul şi dăruirea lor marchează existenţa celorlalţi.
‘Acum e plăcerea şi onoarea comunităţii academice reşiţene de a primi, în rândurile sale, un remarcabil om de cultură, poet sârb, prieten foarte bun cu Nichita Stănescu, aparţinător fenomenului poeziei, literaturii şi artei româneşti contemporane, traducător literar asiduu, din şi în sârbo-română, martor-participant la istoria recentă, un neobosit şi viu pod peste Dunăre, peste timp şi asperităţile lui’, a precizat prof. univ. dr. Doina Frunzăverde.

La rândul său, academicianul Adam Puslojici a prezentat disertaţia cu tema ‘Nichita Stănescu văzut în 24 de autoportrete lirice’, o parte din acestea fiind tradusă şi în limba sârbă.
Poetul sârb, creatorul curentului poetic de avangardă numit “clocotrism”, şi-a lansat, joi, la Reşiţa, volumul de versuri în limba română ‘Mereor’, manifestare găzduită, de asemenena, de Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, organizată în colaborare cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti. AGERPRES