Simion Hăncescu: “Mitingul din 6 noiembrie va fi anulat dacă Guvernul intenţionează să crească salariile în educaţie”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va anula mitingul pe care intenţionează să îl organizeze pe 6 noiembrie în Piaţa Victoriei dacă Guvernul intenţionează să crească salariile în educaţie, a declarat marţi preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

“Două lucruri aşteptăm de la Guvern – să vedem ce se întâmplă cu finanţarea, pentru că aceasta e tema discuţiei, de aici pleacă totul şi vrem să vedem dacă Executivul intenţionează modificarea grilei din învăţământ, pentru că un profesor debutant e muritor de foame, aşteptăm şi dacă acest lucru se va întâmpla suntem dispuşi chiar să renunţăm sau să amânăm acel miting din 6 noiembrie”, a spus Simion Hăncescu la o masă rotundă organizată de principalele structuri neguvernamentale din educaţie.

La rândul său, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Tudor Spiridon, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă va continua acţiunile iniţiate în cadrul campaniei din 3 octombrie “Apel pentru educaţie” cu o pichetare a Parlamentului pe 4 noiembrie. “De asemenea, am introdus în reţeaua noastră un referendum pentru a afla opţiunile colegilor noştri referitoare la eventuale acţiuni de protest. Sperăm că aceste acţiuni de protest nu vor mai fi necesare”, a afirmat Tudor Spiridon.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr, a precizat că dacă “lucrurile se deteriorează” intenţionează să participe la grevă alături de colegii sindicalişti.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, a informat că pe 6 noiembrie studenţii vor face grevă japoneză într-o serie de centre universitare din ţară în semn de solidaritate cu FSLI şi pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. “Vom încuraja studenţii să participe şi la mitinguri, noi vom face pe 13 noiembrie proteste într-o serie de centre universitare din ţară, exceptând cazul în care avem o asumare fermă şi clară din partea Guvernului referitor la ce buget se va aloca şi la solicitările punctuale pe care le avem legate de finanţare, noi chiar apreciem şi în sfârşit există un dialog cu Executivul (…) ne dorim un dialog, dacă există asumări ferme, ne oprim, în caz contrar, continuăm”, a anunţat Mihai Dragoş.

Întrebat de presă ce va dispune referitor la studenţii care vor lipsi de la cursuri pentru a participa la grevă, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, a amintit de principiul autonomiei universitare şi de cel conform căruia titularii de discipline sunt suverani pe disciplina lor, considerând că măsuri generale nu pot fi impuse.

“Noi, la Ministerul Educaţiei, ne dorim 6% din PIB pentru educaţie (…) trebuie să fim realişti, nu ştiu dacă vom obţine 6% din PIB, fundamentarea noastră va fi făcută pe acest 6% din PIB. Toată lumea are nevoie de bani, toate sectoarele vin şi cer bani de la bugetul de stat, vom dialoga, vom căuta soluţii astfel încât să putem să compensăm eventualele lipsuri la bugetul ministerului prin fonduri europene, vom încerca ca în anul bugetar 2014 să dezvoltăm infrastructura şcolară din alte surse de finanţare, bani care intră tot la bugetul educaţiei, ne vom strădui, însă am convingerea fermă că doar împreună putem găsi soluţiile în urma dialogului”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv. AGERPRES