Primarul Brașovului avertizează că nu există fonduri pentru plata salariilor cadrelor didactice pentru lunile noiembrie și decembrie

scripcaru_george3.jpgFondurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice din municipiul Brașov pentru lunile noiembrie și decembrie nu există, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, primarul George Scripcaru.

“Dacă vă uitați pe site-urile Ministerului de Finanțe și al Ministerului Muncii, sunt postate sumele pe care le alocă Guvernul, după rectificarea bugetară actuală, pentru plata salariilor cadrelor didactice. Conform celor două site-uri, pentru întreg județul Brașov este alocată suma de 5,7 milioane de lei, dar numai pentru municipiul Brașov este necesară suma de 8 milioane de lei. Nu știu ce o să se întâmple. Cert este că, dacă nu se revine la o situație normală ca și necesar de plafon, profesorii nu-și vor putea lua salariile în următoarea perioadă. Nu este obligația municipiului Brașov, ca și structură de buget, să le plătească din venituri proprii. Plata salariilor cadrelor didactice se face din cotele defalcate de TVA colectate pe raza județului Brașov”, a spus edilul.

El a precizat că, vara trecută, a anunțat ministerele, a discutat cu miniștrii implicați, a făcut adrese referitoare la sumele necesare plății salariilor cadrelor didactice, dar nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, Scripcaru a spus că zilele următoare îi va informa și pe parlamentarii de Brașov de situația existentă și de pericolul ca profesorii să nu-și primească salariile.

De asemenea, Scripcaru a afirmat că miercuri dimineața l-a informat pe prefectul Brașovului, Mihai Mohaci, și pe reprezentanții Direcției Regionale a Finanțelor Publice Brașov, făcând, de asemenea, o contestație adresată minsterelor de Finanțe și Muncii, precizând că suma necesară pentru salariile profesorilor este de 8 milioane și nu de 5,7 milioane așa cum a apărut pe site-urile celor două ministere.

.”Bani nu există nici pentru plata a 950 de persoane, însoțitori a persoanelor cu handicap din municipiul Brașov, fonduri care vin tot de la Ministerul Muncii. Noi am făcut aceste plăți în decursul anului, la fel ca și la profesori, din venituri proprii, cu toate că nu era obligația noastră, ci a celor de la Ministerul Muncii, pe considerentul că vom primi banii. Constatăm acum că nu primim nici banii pe care i-am alocat din bugetul municipalității, dar nici nu primim sumele necesare pentru lunile noiembrie și decembrie. Noi nu avem bani să plătim obligațiile Ministerului Muncii și nu este corect acest lucru. La rectificarea bugetară pe care o vom face joi vom aloca bani pentru subvenția la căldură și pentru subvenția la transportul în comun în municipiul Brașov până la sfârșitul acestui an. Nu există alți bani în bugetul municipalității, chiar dacă am dori. Nu mai am de unde să mai tai”, a concluzionat primarul.
El a adăugat că nu vrea să creeze panică, dar vrea să atragă public atenția, ca să afle și cei care vor fi afectați și cei care trebuie să facă demersurile necesare pentru a rezolva problemele. AGERPRES