Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice

Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat “Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii”, derulat în perioada noiembrie 2011- octombrie 2013, cu cofinanţare din Fondul Social European.

Rezultatele proiectului în valoare totală de 987.822 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 868.804 lei, au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă, de coordonatorul acestuia, prof. univ. dr. Radu Oprea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi de reprezentanţii instituţiilor partenere – Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi UMF din Craiova, Iaşi, Timişoara şi Târgu-Mureş.

“Obiectivul principal al proiectului a vizat dezvoltarea unui set de standarde de calitate şi indicatori de performanţă pentru învăţământul superior medical. Am reuşit să creăm un cadru de referinţă comun în asigurarea calităţii pentru programele de studiu din domeniul medical şi farmaceutic, contribuind astfel la creşterea calităţii ofertei educaţionale. Principalii beneficiari a acţiunilor întreprinse în proiect sunt studenţii care optează pentru aceste programe de studiu, alineate în prezent normelor europene, cât şi angajatorii, care vor avea acces la absolvenţi mai bine pregătiţi”, a spus prof. univ. dr. Radu Oprean.
În cadrul proiectului au fost analizate practicile de asigurarea a calităţii, au fost evaluate serviciile educaţionale şi identificate diferenţele dintre cadrul legislativ naţional şi cel european, fiind, totodată, creat un instrument exigent de evaluare a programelor de studii din învăţământul superior medical.
Prof. univ. dr. Radu Oprea a declara, că impactul acestui proiect va fi asupra tuturor domeniilor studiilor medicale. “Practic am încercat să aliniem standardele de la nivelul ARACIS cu cele europene. Rezultatele se vor vedea concret începând cu anul universitar 2014-2015, în programele de studii. Proiectul a avut ca grup ţintă comisiile de asigurare a calităţii, dar impactul va fi asupra a circa 15.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie din România. Proiectul nu a fost doar al UMF din Cluj-Napoca. Principala lui menire a fost internaţionalizarea programelor, creşterea atractivităţii pentru programele de studii din partea studenţilor”, a spus Radu Oprea.

El a precizat că studiile efectuate în cadrul proiectului au fost realizate de 821 de participanţi, iar 29 de cadre didactice au contribuit la implementarea proiectului.

La conferinţă au participat rectorul UMF din Timişoara, prof. univ. dr. Marius Raica, decanul Facultăţii de Medicină Dentară a UMF din Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Mariana Păcurar, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) prof. univ. dr. Radu Badea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma, decani şi prodecani ai facultăţilor UMF din Cluj-Napoca, reprezentanţi ai Comisiei de Calitate, studenţi. AGERPRES