Remus Pricopie: “Preţul manualelor pentru clasele I şi a II-a va rezulta în urma licitaţiei”

manuale_scolare.jpgPreţul manualelor pentru clasele I şi a II-a va rezulta în urma licitaţiei care urmează să aibă loc, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. “Ministerul Educaţiei va declanşa procedura de licitaţie. Preţul manualelor şi bugetul asociat manualelor va rezulta în urma licitaţiei care urmează să aibă loc. Estimările noastre sunt făcute deja şi ne vom încadra în bugetul pe care îl avem la dispoziţie. Avem chiar rezervă să folosim fonduri structurale în cazul în care, să zicem, nu ne ajung banii din buget, să avem fonduri structurale pe care să le accesăm şi să acoperim valoarea acestor manuale”, a spus Pricopie, la o dezbatere pe tema educaţiei.

Ministrul a fost întrebat dacă va fi publicat ordinul de ministru prin care se stabileşte metodologia pentru noile manuale de clasele I şi a II-a, în condiţiile în care unii editori au anumite comentarii.

“Au existat, de-a lungul timpului din partea unor editori, o serie de comentarii, acestea ajung la dumneavoastră (presa n.r.), dar la Ministerul Educaţiei nu au ajuns. Deci noi tot ce am primit la nivelul Ministerului Educaţiei am analizat, sunt multe lucruri pe care le-am integrat şi o să merg la minister să verific dacă există sau nu aceste comentarii. Dacă există ne vom uita pe ele, dar decizia va fi luată azi – mâine. Altfel ajungem să nu ne mai încadrăm în calendar. (…) Banii există. Eu m-am întâlnit cu editorii, această Asociaţie a Editorilor, şi înainte de a declanşa orice procedură şi din acea întâlnire eu le-am prezentat ceea ce urmează să se întâmple, ceea ce ne gândim noi, le-am cerut părerea, le-am spus că vreau să fim parteneri în acest proces. Dumnealor au transmis câteva mesaje. Mi-au mulţumit pentru întâlnire. Mi-au spus că nu s-au mai întâlnit cu un ministru al Educaţiei de mult timp, ceea ce pe mine m-a surprins. Mi-au spus că preţurile la care sunt cumpărate manualele de către ministerul Educaţiei sunt, pur şi simplu, preţuri derizorii. Ne-am uitat la cifre, le-am spus că tind să le dau dreptate şi că mă interesează să existe o piaţă a manualelor aşezată pe principii corecte, nu pe cel al subfinanţării”, a precizat Pricopie.
Potrivit acestuia, pentru bugetul din 2013 a existat o sumă ceva mai mare pentru manuale, faţă de anii anteriori. “Am avut patru consultări publice. (…) Sunt anumiţi actori pe piaţă care au interesul să se conserve ceea ce există acum pentru că orice modificare la stânga sau la dreapta le afectează afacerile. Pe mine nu mă interesează afacerile nimănui, pe mine mă interesează ca pe băncile copiilor noştri să fie manuale de calitate. Este obligaţia mea ca ministru să respect toate etapele pentru adoptarea unui document. Dacă ne uităm în jurul României vom constata că în Turcia există manuale digitale şi, culmea, în multe dintre aceste proiecte sunt implicate firme româneşti pentru că în România nu ai ce să faci pentru că procesul a fost blocat. În Polonia sunt manuale digitale, în Albania se pilotează manuale digitale, în Bulgaria începe să apară această discuţie, iar noi ne chinuim de şase luni să aprobăm o metodologie pentru că întotdeauna sunt comentarii”, a explicat ministrul Educaţiei. AGERPRES