Tendinţă de creştere a abandonului şcolar în județul Olt

clasa_goala.jpgNumărul elevilor care au abandonat cursurile a crescut constant în ultimii trei ani, iar principala cauză invocată este situaţia materială precară a familiilor, motiv pentru care începând din viitorul an şcolar se vor înfiinţa şcoli profesionale ai căror elevi vor fi susţinuţi material de către agenţii economici, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man.

Elevii care vor urma cursurile acestor unităţi vor beneficia de facilităţi precum cazare şi transport şi o masă caldă pe zi în mod gratuit. “Prin înfiinţarea acestor şcoli profesionale estimăm că se va reduce foarte mult abandonul şcolar la clasele a IX-a şi a X-a. Aici sunt probleme, pentru că mai mulţi elevi din mediul rural, cu o situaţie materială precară, renunţă să mai urmeze liceul. Dacă vor şti că după ce urmează o şcoală profesională vor avea o meserie şi se pot angaja vor fi mai determinaţi să continue cursurile, în condiţiile în care vor avea şi facilităţi privind cazarea, transportul, masa”, a spus Felicia Man.

Reprezentanta IŞJ a precizat că în ultimii trei ani au renunţat la şcoală 172 de elevi, cei mai mulţi după ce au finalizat cursurile claselor a VIII-a şi a IX-a. “În anul 2011 au fost înregistrate 25 de cazuri de abandon şcolar, în 2012 au fost 62 de cazuri şi în 2013 numărul cazurilor de abandon şcolar a ajuns la 85”, a spus Felicia Man.

Principale motive ale abandonului şcolar în judeţul Olt sunt reprezentate de situaţia materială precară (101 cazuri), plecarea familiei în străinătate (21 de cazuri), repetenţia (33 de cazuri) şi căsătoria (12 cazuri). Au abandonat cursurile în clasele primare 22 de elevi, în clasele gimnaziale 90 de elevi, iar 59 au renunţat să mai urmeze o formă de învăţământ atunci când erau elevi în clasele a IX-a şi a X-a. AGERPRES