Pregătiri pentru noi comasări în învăţământul tulcean

damian_dumitru.jpgConducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea a început discuţiile cu primarii unor comune în vederea înfiinţării unor noi clase de învăţământ simultan, în contextul în care numărul actual al claselor în care se predă în acest sistem în judeţ este de cel puţin două ori mai mare decât cel din anul şcolar 2012-2013.

“Am început deja discuţiile cu unii primari să vedem ce putem face pentru şcoli, dacă exista posibilitatea navetei, dacă distanţele dintre localităţi sunt mici, unde putem să mai facem clase simultane şi ce unităţi mai pot fi comasate pentru că marea noastră problemă este acum natalitatea extrem de scăzută”, a declarat inspectorul general al ISJ, Dumitru Damian.

El a exemplificat cu situaţia din comuna Peceneaga unde anul trecut s-au născut cinci copii, iar în urmă cu aproape 20 de ani acolo erau cel puţin două clase paralele de câte 27-28 de elevi, situaţii similare fiind şi în alte comune din judeţ. “N-avem semnale că natalitatea începe să crească şi e posibil ca anul şcolar viitor numărul claselor în care se predă în sistem simultan să crească din nou. Deja anul acesta numărul lor cel puţin s-a dublat faţă de cel din anul şcolar anterior, însă nu se poate funcţiona cu şase copii în clasa a II-a şi opt copii în clasa a IV-a”, a menţionat inspectorul general Dumitru Damian.
În aceste condiţii, potrivit sursei, în anul şcolar viitor, cadrele didactice care nu sunt titulare pe posturi vor fi obligate să-şi găsească noi domenii de activitate. De-a lungul timpului, învăţământul simultan din şcolile din judeţul Tulcea a fost în atenţia tuturor conducerilor ISJ, printre soluţiile vehiculate de acestea fiind sistemul e-learning, dar şi Legea nr 1/2010.

Anul acesta, potrivit ISJ, în 54 din cele 171 de unităţi de învăţământ din judeţ, elevii de clasa I învaţă în aceleaşi săli cu cei din clase mai mari. În anul 2009, în aproape 70 de unităţi de învăţământ din judeţ se punea în practică sistemul de învăţământ simultan. În Delta Dunării, acest tip de predare nu se practică doar în unităţile şcolare din comuna Chilia Veche şi din oraşul Sulina. AGERPRES