Deputatul Raluca Turcan cere Ministerului Educaţiei trebuie să elaboreze un document cu activităţile şcolare ce pot fi finanţate de părinţi

turcan_raluca.jpgVicepreşedintele Partidului Democrat Liberal, deputatul Raluca Turcan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că îi cere ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, să elaboreze de urgenţă “un document cu activităţile şcolare ce pot fi finanţate din banii părinţilor”.

“Ministrul Pricopie trebuie să elaboreze urgent un document cu activităţile şcolare ce pot fi finanţate din banii părinţilor. Nu frică de lege, ci domnia legii asigură un sistem de învăţământ sănătos. Cazurile de corupţie din unele şcoli româneşti au drept victime colaterale tot dascălii de bună credinţă şi copiii. Ca urmare a mediatizării acestora şi a lipsei deciziilor ministrului Pricopie, activităţile extraşcolare, finanţate de părinţi, sunt pe punctul de a fi scoase în toate unităţile de învăţământ”, a atras atenţia Raluca Turcan.

Potrivit vicepreşedintelui PDL, Raluca Turcan, “în România, dreptul la educaţie este garantat prin Constituţie, iar prin Legea Educaţiei Naţionale este obligatoriu” şi “cu toate acestea, în multe situaţii părinţii sunt nevoiţi să finanţeze activităţi şcolare, aflate chiar în programul ministerului.”

Foarte mulţi profesori refuză să mai ia bani de la părinţi pentru activităţi extraşcolare de teama suspiciunilor de corupţie, a mai spus vineri, vicepreşedintele PDL. “De teama că orice activitate care implică bani de la părinţi generează, automat, suspiciuni de corupţie, foarte mulţi profesori refuză să mai fie parte la colectarea acestor fonduri de la părinţi. Prin urmare, orice activitate care implică finanţare din partea părinţilor, precum concursuri sportive sau culturale, cercuri de studiu sau excursii şcolare, au fost puse pe lista neagră a activităţilor didactice. Cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare acceptă o soluţie extremă, cu efect negativ direct asupra educaţiei copiilor, în loc să ofere reglementarea clară a tuturor fondurilor folosite în scoală”, acuză Raluca Turcan.

PDL îi propune ministrului Educaţiei Naţionale, “elaborarea unui document unitar care să fie transmis tuturor şcolilor din România şi care să listeze activităţile ce pot fi finanţate de părinţi.”
“Până acum, tot ce a făcut ministrul Pricopie a fost să conducă învăţământul de la televizor şi prin videoconferinţe, instaurând frica prin anunţarea controalelor şi comisiilor de ordine în şcoli. În atribuţiile dascălilor nu intră şi obligaţiile de a fi ‘procurori de serviciu’. Ministrul Pricopie trebuie să afle că nu frică ci domnia legii este necesară într-un sistem sănătos”, a arătat vineri Raluca Turcan.

Aceasta se teme că programul “Săptămâna altfel” va avea de suferit, în lipsa unei reglementări clare, care să specifice ce activităţi extraşcolare pot fi finanţate de părinţii elevilor. “În absenţa unui management eficient şi categoric, primele victime sunt tot copiii şi dascălii din România. Programul ‘Săptămâna altfel’, atât de iubit şi educativ pentru copii, s-ar putea transforma pentru mulţi elevi într-o săptămână petrecută în faţa televizorului sau calculatorului în loc să meargă la muzee, teatre sau excursii de studiu”, a concluzionat Raluca Turcan. AGERPRES