Co.N.A.S. continuă în ritm susținut procesul de acreditare a unităților sanitare cu paturi

conas_logo.jpgComisia Națională de Acreditare a Spitalelor este singura instituție abilitată prin lege să evalueze și să acrediteze unitățile sanitare cu paturi aflate pe teritoriul României, indiferent de forma lor de proprietate, de serviciile medicale prestate sau de clasificarea acordată de Ministerul Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale actuale, acreditarea se desfășoară în mai multe etape. Prima etapa se desfășoară în intervalul 2011-2015, urmând ca din ianuarie 2016 să demareze cea de-a doua etapă a evaluării și acreditării.

Pe parcursul anului 2013, prin măsurile adoptate la nivelul decidenților instituționali, s-au continuat eforturile de redresare a sistemului sanitar, nedrept vitregit în perioada 2009-2012. Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, a traversat în prima jumătate a anului 2013 o perioadă de stagnare a acreditărilor, urmată de o restartare axată pe revizuirea procedurilor interne și regândirea metodelor de promovare a procesului de acreditare, reconsiderarea priorităților și obiectivelor și reevaluarea colaboratorilor externi.

Obiectivele pe care ni le propunem pentru anul 2014 sunt clare și transparente. Dorim să dezvoltăm modele de colaborare cu echipele de management din unitățile sanitare, proces început încă din toamna anului 2013, să abordăm o monitorizare activă la nivelul unităților acreditate și să optimizăm întregul proces de acreditare, astfel încât să evaluăm cât mai obiectiv standardele de calitate și de siguranță a pacienților. Totodată, structurile specializate din instituția noastră, lucrează în paralel la identificarea și dezvoltarea standardelor de acreditare pentru ciclul doi, la reorientarea întregului proces, care să permită o evaluare axată preponderent pe activitatea practică din unitățile vizitate.

Noua echipă din conducerea Co.N.A.S. își propune organizarea de consultări periodice cu factorii implicați în procesul de administrare și finanțare a unităților sanitare din România, precum și parteneriate și schimburi de experiență cu instituțiile și organizațiile similare de pe toate meridianele lumii. Vor continua sesiunile interactive de informare și comunicare, cu scopul de a prezenta echipelor de management din unitățile sanitare și reprezentanților finanțatorilor din sistem, beneficiile evaluării și acreditării, stadiul procesului de acreditare, precum și modalități de creștere a siguranței și calității serviciilor acordate pacienților.

Pentru a crește gradul de competență a evaluatorilor de spitale, Co.N.A.S. va relua sesiunile de instruire pentru persoanele care doresc să dobândească calitatea de evaluator certificat de Co.N.A.S. și concomitent, va continua procesul de reevaluare a evaluatorilor actuali, într-o manieră mult mai aplicată și mai exigentă. În acest fel se menține preocuparea continuă a specialiștilor din cadrul Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, pentru ca pacienții să fie beneficiarii unor servicii medicale de calitate, în conformitate cu legislația națională și europeană în domeniu.

“Suntem hotărâți să extindem evaluarea și acreditarea către latura practică a tratamentului aplicat pacienților, prin includerea în standardele noi de acreditare, ce vor intra în vigoare din 2016, a criteriilor care să evalueze calitatea actului medical propriu-zis la locul furnizării lui. Vom avea așadar o abordare mult mai directă, concretă și orientată către siguranță și calitate, benefice nouă tuturor, indiferent în ce postură ne aflăm, de prestator sau de pacient”, a declarat Președintele Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, medicul Bogdan George Jansen.