Cooperare academică de amploare între Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” și Universitatea din Padova

uvvg_padova1.jpgProf. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș” și prof. unuiv. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, au prezentat, în cadrul conferinței de presă de pe 13 februarie, delegaţia Universităţii din Padova, care a vizitat UVVG, în perioada 10-14 februarie 2014 – prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi – prorector, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Patricia Messina, director al Centrului de cercetare interdepartamentală pe politici europene, din cadrul Universităţii din Padova şi dr. Tiberiu Grunwald, reprezentantul Universităţii din Padova, director al Centrului Cultural Italian.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității și prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, au prezentat întâlnirile pe care delegația italiană le-a avut atât cu Conducerea Universității, cât și cu cea a Facultăților pentru a stabili proiectele de viitor, dar și excelenta cooperare academică cu Universtatea din Padova.

“În cursul zilei de marţi, delegația Universității din Padova a avut o întâlnire cu conducerea Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a UVVG, unde au fost promovate o serie de proiecte în domeniile de interes ale facultăţii noastre. Suntem în faza finală de a duce la bun sfârşit un proiect de realizare a unui masterat comun pe domeniul studiilor europene: ‘Politici Administrative Europene’. Cursurile se vor desfășura alternativ, atât în Italia, la Universitatea din Padova, cât și în România la Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad. Finalizarea studiilor se va face printr-o lucrare de disertaţie în limba engleză, care va da posibilitatea absolvenților să primească o diplomă de la Universitatea din Padova şi o diplomă de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad. Un alt proiect interesant pe care dorim să-l realizăm împreună cu Universitatea din Padova este axat pe problema patrimoniului arhitectonic urban, având în vedere faptul că Aradul s-a înscris în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Credem că ar fi oportun realizarea unui asemenea program de perfecţionare, cu durata unui an, pentru cei care au bazele formate în domeniul istoriei artelor, în domeniul studiului arhitecturii, pentru a se perfecţiona, prin sprijinul specialiştilor italieni, în probleme legate de conservarea patrimoniului arhitectonic urban. Aradul este un oraş bogat în ceea ce priveşte clădirile cu valorare patrimonială”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat că, “colaborarea cu Universitatea din Padova s-a concretizat şi cu prilejul vizitei rectorului Universităţii din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, în luna octombrie anul trecut la Universitatea noastră, prilejuită de acordarea înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa, ocazie cu care cei doi rectori – prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria şi prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, au semnat un acord de cooperare academică, între cele două Universităţi, pentru 5 ani. Senatul Universităţii din Padova a aprobat alocarea unui spaţiu pentru Centrul Interdepartamental de Cercetări şi Programe Europene a celor două Universităţi, care are sediul chiar în centrul oraşului Padova, lângă Camera de Comerţ. Centrul din Padova va desfăşura proiecte europene în cadrul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare – “Orizont 2020”. Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” are sarcina de a grupa, în jurul ei, o serie de universităţi din sud-estul Europei, iar Universitatea din Padova, cele din centrul şi vestul Europei, pentru a promova un principiu de cooperare inter-academică, în cadrul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare “Orizont 2020”.

Proiectele de colaborare cu Universitatea din Padova au continuat şi prin participarea unei delegații a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, la workshop-ul internaţional “Activităţi trecute şi viitoare şi sustenabilitatea economică a Grădinilor Botanice în Europa”, organizat de Universitatea din Padova în luna octombrie anul trecut. “Cu această ocazie, am semnat acordul de cooperare între cele două grădini botanice – Grădina Botanică din Padova şi Grădina Botanică de la Macea, iar împreună cu prefectul Grădinii Botanice din Padova, prof. Giorgio Casadoro, am stabilit şi alte direcţii de colaborare, în special în domeniul cercetării ştiinţifice. Prin acest protocol au fost puse la punct problemele de colaborare ştiinţifică între cele două grădini botanice şi pregătirea specialiştilor noştri la Grădina Botanică din cadrul Universităţii din Padova. A fost un workshop internaţional, în premieră europeană, care a reunit principalele Grădini Botanice din Europa, care au preocupări în direcţia antreprenorială a-şi valorifica produsele pe piaţă, adică de a deveni centre sau factori care se aliniază, principiilor antreprenoriale ale Universităţilor, la ora actuală, cerinţă formulată de Asociaţia Universităţilor Europene. Workshop-ul a fost prilejuit de inaugurarea unui sistem de sere unic în Europa, în cadrul celei mai vechi Grădini Botanice din Europa, cea de la Universitatea din Padova, care a fost fondată în anul 1545”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG.