Un Centru excelenţă pentru elevi va fi înfiinţat la Sfântu Gheorghe

Un Centru de excelenţă pentru elevi va fi creat în municipiul Sfântu Gheorghe printr-un ordin al Ministrului Educaţiei, a anunţat marţi şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma. Potrivit acesteia, sediul central va fi stabilit pentru început la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, dar intenţia este de a se construi pe viitor un complex şcolar destinat exclusiv copiilor superdotaţi şi performanţi, care să cuprindă săli de clasă, laboratoare, un internat şi cantină.

“Este în pregătire ordinul ministrului Educaţiei pentru înfiinţarea Centrului de excelenţă pe care dorim să îl avem cât mai curând la Sfântu Gheorghe. Sediul va fi la Palatul Copiilor, dar avem în vedere patru locaţii pentru pregătirea elevilor – la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’ din Sfântu Gheorghe şi la Liceul teoretic ‘Mircea Eliade’ din Întorsura Buzăului pentru secţia română şi la Colegiul ‘Szekely Miko’ din Sfântu Gheorghe şi Liceul ‘Nagy Mozes’ din Târgu Secuiesc pentru secţia maghiară (…) Am solicitat patru posturi cu 72 de ore pe săptămână şi vom opta pentru plata cu ora a profesorilor. Deci nu vor fi cu normă întreagă, ci vom face o selecţie a celor mai performanţi profesori şi vom apela la aceştia”, a spus Keresztely Irma.

Ea a menţionat că pentru construirea viitorului complex şcolar, unde vor putea fi organizate cantonamente pentru copiii superdotaţi intelectual, vor fi accesate fondurile structurale. În opinia şefei IŞJ, proiectul ar putea fi finalizat în maximum patru ani.

Keresztely Irma a subliniat că i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să aprobe înfiinţarea acestui centru de excelenţă având în vedere rezultatele deosebite pe care elevii covăsneni le-au obţinut în ultimii trei ani la concursurile şi olimpiadele şcolare naţionale şi internaţionale. “Judeţul Covasna se află pe locul patru la nivel naţional, după Bucureşti, Iaşi şi Constanţa în ce priveşte rezultatele obţinute de elevi la olimpiadele internaţionale, raportat la mia de populaţie şcolară (…) Este un judeţ mic, dar cu un potenţial intelectual foarte mare”, a declarat Keresztely Irma.

Printre medaliaţii olimpiadelor internaţionale din ultimii ani s-au numărat Ştefania Ursică, fostă elevă a Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care a obţinut aur la Olimpiada internaţională de Geografie desfăşurată în urmă cu doi ani în Germania, şi Szerzo Peter, absolvent al Colegiului teoretic “Szekely Miko” tot din Sfântu Gheorghe, câştigătorul locului I la Olimpiada Internaţională de Fizică organizată în 2009 în Mexic. AGERPRES