Un cercetător de la USMAV Cluj-Napoca lucrează la proiecte revoluționare în domeniul energiei regenerabile și alimentației

vodnar_dan.jpgDan Vodnar, cercetător de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, este coordonatorul unui proiect care ar putea certifica soluția unei probleme arzătoare legate de biodiesel. Echipa internațională pe care o conduce va cerceta transformarea deșeului rezultat din biodiesel, combustibilul viitorului, în betacarotem, precursorul vitaminei A.

“O mare problemă a umanității este că rezerva de biocombustibil este cam pe final. Sunt preconizări destul de pesimiste care spun că undeva în 50-100 de ani combustibilii fosili sunt pe final. S-au găsit alternative: biodiesel și bioetanol. Problema e că, biodieselul, de exemplu, produce la fiecare 10 părți o parte de glicerol crud. E poluant pentru mediu și se caută în acest moment soluții pentru a se găsi microorganisme, bacterii sau microbi care să facă bioconversia din glicerol în altceva nepericulos”, a precizat Vodnar, pentru Ziarul de Cluj.

Dan Vodnar, cercetătorul care a descoperit ambalajul antimicrobian și biodergadabil și eticheta antimicrobiană, este coordonatorul echipei care va lucra la proiect, depus pentru finanțare. Cercetătorii sunt din șapte țări, între care Cipru, Suedia, România, Ungaria și Lituania.

Ambalajele inventate de cercetătorul clujean sunt realizate din particule speciale care inhibă dezvoltarea oricărui tip de microbi la suprafaţa fructelor şi a legumelor. “Acest ambalaj practic elimină aceste substanţe, deoarece el acţionează acolo unde ar fi problema produsului, adică la suprafaţă”, spune cercetătorul Dan Vodnar. Cele două folii au avantajul de a se dezintegra în natură de câteva ori mai rapid decât alte produse de acelaşi tip. Invenţia a primit, în 2013, medalia de bronz la salonul internaţional de inventică.

Dan Vodnar a muncit doi ani la realizarea foliilor antimicrobiene. Efortul i-a fost răsplătit anul trecut la Geneva, unde a primit o medalie de bronz. Dar produsele rămân deocamdată în laborator. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele. În acest timp, mulţi oameni se îmbolnăvesc din cauza microbilor de pe alimente. Cercetătorul susţine că ambalajele nu ar creşte preţul produselor cu mai mult de 50 de bani.