În judeţul Suceava peste 10% din şcoli se vor închide în următorii şase ani

clasa_goala.jpgInspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni cu primarii, organizate la Consiliul Judeţean Suceava, că peste 10 % din unităţile de învăţământ din judeţ vor fi închise în următorii şase ani.

El a arătat că, în judeţ, un număr de 84 de şcoli vor fi închise în decurs de şase ani şi de aceea nu trebuie să se mai investească în imobilele în care acestea funcţionează. ”Nu merită să investim, că n-are rost”, a spus Lazăr. Totodată, el a arătat că, în judeţ, sunt 813 unităţi şcolare, dintre care doar 266 au autorizaţie de funcţionare.

”O serie de şcoli sunt în curs de autorizare. (…) Sunt câteva unităţi care se vor desfiinţa, dar nu vor pune în pericol educaţia copiilor. Din cauza unor proceduri, nu am putut furniza microbuzele, dar sperăm să primim suficiente maşini şi să putem transporta copiii”, a spus Lazăr.
În opinia şefului IŞJ Suceava, situaţia în şcoli nu e atât de gravă ”cum ni se prezintă”, în condiţiile în care, până la 1 septembrie 2014, alte 229 de şcoli ar urma să fie autorizate. ”Aş vrea ca primarii să-i ajute să rezolve toate retuşurile. (…). Există situaţii când e bunăvoinţă de la şcoli şi ar însemna ca încă 88 de şcoli în trei-patru ani să se autorizeze. Vor fi însă desfiinţate alte şcoli, cu insuficienţi copii”, a spus Lazăr.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că, în judeţ, doar 16 şcoli funcţionează în spaţii închiriate, numărul acestora reprezentând aproximativ 2% din total. ”Mai sunt elemente de discutat la autorizare şi cred că, prin grija primarilor şi suportul oferit de IŞJ şi minister, să reuşim ca, în septembrie, să fim cu un număr mult mai mare de unităţi avizate. Sunt şi situaţii dificile în care 39 de şcoli nu au condiţii de autorizare”, a precizat Nechifor.

Totodată, Nechifor a subliniat că decizia privind închiderea şcolilor nu o ia IŞJ fără consultarea cu primarii, care cunosc situaţia din comunităţile lor. ”Sunt şcoli care nu au profesori de calitate. E şi greu fiind distanţele foarte mari. Vreau să fim pragmatici şi să decidem dacă nu e mai înţelept să ne focusăm pe centre şcolare mai mari. Am văzut şi la recensământ că a scăzut populaţia. Trebuie să fim atenţi. Sunt localităţi cu doi-patru copii care mai merg la şcoală. Trebuie consultări şi cu populaţia care e acolo. Închiderea survine doar după ce avem soluţii de a transporta copiii la alte destinaţii apropiate”, a adăugat Nechifor. AGERPRES